Nu står det klart att statsminister Stefan Löfven nominerar Ylva Johansson (S) till att bli Sveriges nya EU-kommissionär. Hennes långa erfarenhet innebär att hon är förberedd för rollen, samtidigt kan jag inte undgå att bekymras över vad hennes politiska agenda kommer innebära i praktiken.

Det är ingen hemlighet att socialdemokraterna länge velat exportera den svenska välfärdsmodellen. Socialdemokraterna var länge ivriga anhängare av den så kallade Sociala Pelaren. Men en EU-gemensam välfärds- och arbetsmarknadspolitik fungerar dåligt i praktiken. Alla medlemsstater har redan egna system på plats. Att harmonisera dem kommer inte bara vara kostsamt utan hör inte heller till EU:s kärnuppgifter.

När det är dags för omröstningen i höst kommer jag därför arbeta för att den kommissionär vi röstar fram har förståelse för vad EU ska och inte borde syssla med.

68356257_2597423813603902_8208167473183195136_n