Nu ska vi göra EU lagom igen!

58745206_2424270867585865_7033778012633956352_nIdag slits unionen isär från två håll: Dels från dem som söndrar unionen med extrem nationalism, och dels från dem som vill göra EU till en superstat. Vi vill istället göra EU lagom.

Det innebär att: EU ska vara handlingskraftigt inom kärnuppgifterna, men begränsat där medlemsstaterna kan klara uppgifterna bättre. Den så kallade sociala pelaren är ett typiskt exempel på när EU ska hålla sina tassar borta. Svensk välfärd ska stanna i Sverige.

Vi vill begränsa EU:s makt. Men valmanifestet innehåller också nyheter på områden där vi vill vässa EU. Vi vill:
• Reformera EU:s utrikespolitik för att stärka EU som utrikespolitisk aktör
• Förbättra klimatarbetet med ett bättre regelverk för att få fram mer kärnkraft.
• Harmonisera reglerna för mat för att underlätta handel.

Det är inte lösningarna som ska vara lagom – de ska tvärtom vara kraftfulla. Men EU:s räckvidd ska vara lagom.