Göteborg får nya arenor och bad!

I tisdags var det dags för Göteborgs första lokala valdebatt, arrangerat av Göteborgs-Posten. I fokus var valfrihetsfrågorna och i synnerhet Lagen om Valfrihet inom hemtjänsten och daglig verksamhet, som vi tillsammans med resten av Alliansen har fått igenom trots det rödgröna styrets motstånd. Det handlar om att själv få kunna bestämma över sin vardag i högsta möjliga grad. Jag kommer exempelvis inte gilla att äta isterband när jag är åttio år heller, och det måste jag då få möjlighet att välja bort. Om du vill se hela debatten finns den här.

I en debattduell i GT skrev jag om att Södra Skärgården behöver fler parkeringsplatser. Södra skärgården ska vara en levande del av Göteborg, året om. Vi vet att förutsättningarna för det är goda, men det krävs en politisk medvetenhet. Ett sätt är att skapa fler parkeringsplatser. De fasta p-platserna är en förutsättning för att livet ska fungera för boende i skärgården, och därmed är de också en förutsättning för en levande skärgård. Här kan du läsa hela mitt debattinlägg.

Vi har en akut förskolebrist i Göteborg. Trots det väljer det rödgröna styret att lägga ner en av våra äldsta friskolor! I den här filmen berättar jag om alla turer kring förskolan Skattkammaren, och de rödgrönas dumma beslut att bygga en ny förskola där det redan finns en förskola. Det gör att 20 barn nu kommer stå utanför förskola. Det är oacceptabelt.

Vi tar nu ett mycket viktigt steg för nya arenor och för ett nytt bad i centrala Göteborg. Det här är en fråga som jag har drivit sedan jag blev kommunalråd!

Jag ska strax förklara varför, men först några ord om exakt vad det är vi är överens om inom Alliansen och med Socialdemokraterna. Vi vill ha en ersättningsarena för Scandinavium, en ersättningshall för Lisebergshallen, ersättningshallar för Valhalla A, B och C, en ersättningsplan för Valhalla IP samt en ersättning för Valhallabadet.

Det finns fortfarande flera frågor som behöver utredas ytterligare, som inte minst finansieringen och trafiken, men det är viktigt att nu komma vidare med detta.

Detta handlar om att främja såväl bredd-, skol- och elitidrott. Att skolidrotten är viktig säger sig självt. Den har positiva effekter på såväl hälsa som studieresultat, och behöver ha goda förutsättningar. Breddidrotten har också den positiva effekter på folkhälsan.

Göteborg har också en mycket stor besöks- och evenemangsnäring, som de många hotell och restauranger som är mer eller mindre beroende av besökare. Näringen omsätter mycket pengar, men framförallt skapar den väldigt många arbetstillfällen. Detta är arbeten som inte minst unga behöver, på alltifrån Paddan till restauranggolvet. De som arbetar betalar i sin tur skatt som vi använder för att finansiera välfärd som till exempel äldreomsorg och skola. Detta är grunden till varför vi prioriterat denna fråga.

Valhallabadet är och har varit viktigt för många göteborgare under decennier.
Idag sker hälften av alla badbesök i Göteborg där. Personligen betyder badet mycket för mig, eftersom det var där jag inspirerades till att börja simma. Tyvärr är badet både gammalt och för litet, och en upprustning skulle kosta stora summor pengar.

Vi måste ha ett nytt centralt bad i Göteborg. Jag ville ju egentligen ta den plats söder om Liseberg. Det tror jag fortfarande hade varit den bästa lösningen, men efter att det förslag fallit har jag varit pragmatisk i att hitta nya lösningar. Vi kan inte bara se på när anläggningen förfaller, utan måste göra något nytt. Det nuvarande badet ska absolut inte försvinna förrän det nya är på plats!

Grundläggande i detta är givetvis finansieringen. Intäkter till projektet ska komma från markförsäljning för ändamålen handel, upplevelser, kontor, hotell och bostäder. I den fortsatta utredningen ska Stadsledningskontoret ta fram ett heltäckande förslag till finansiering där alla möjligheter till intäkter undersöks. Vi har ansett att det finns flera frågetecken i de analyser som hittills gjort, där vi sett ytterligare intäktsmöjligheter som inte analyserats. Partierna är överens om att förslaget åtminstone bör exploateringsintäkterna ska täcka kostnaderna för de två arenorna, ersättarna för Valhalla sporthallar, nödvändiga investeringar på Heden för att ersätta Valhalla IP samt de trafik- och stadsutvecklingsrelaterade investeringar som kan komma att behöva göras.

Jag är övertygad om att detta är oerhört viktigt för Göteborgs framtida utveckling, för skol-, bredd och elitidrotten, och för alla de jobb som är beroende av en fungerande evenemangs- och besöksnäring!

Under kommande vecka kommer vi att släppa en stor nyhet som jag tror att ni kommer gilla!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.