Förskolan i Göteborg har problem

I onsdags var jag med i P1-Morgon där jag debatterade med krönikören och e-sportaren Andjela Kusmuk om e-sport borde bli en officiell OS-gren, en fråga som är aktuell igen nu när OS i Pyeongchang är igång. Även om jag stod på nej-sidan så tycker jag att det är kul att spela för nöjes skull, och jag tackar inte nej till en och annan tävling 🙂

Jag ser många fördelar med e-sport – det bidrar till motivation, gemenskap och till att många barn och ungdomar blir duktiga på engelska. Men det viktigaste kriteriet för vad som är idrott – fysisk aktivitet – saknas nästan helt i e-sport, och då kan jag inte se att det skulle kunna bli en OS-gren.

I dag fick jag även möjlighet att diskutera förskolan i Göteborg när jag åkte Älvsnabben på väg till Stadshuset. Det har sina fördelar att ibland lämna bilen och istället ta permobilen till jobbet, på så sätt träffar man många göteborgare som vill samtala om viktiga politiska frågor och dela med sig av sina tankar och idéer.

Den här gången träffade jag en kvinna som tidigare hade arbetat som förskolelärare. Hon berättade om hur de stora barngrupperna i förskolan gör att många förskolelärare inte hinner med att göra det arbete som de kan och vill göra. Det kan handla om så grundläggande saker som att uppmuntra barn att säga hej eller tack – små saker, men som har stor betydelse för barnens utveckling.

KD Göteborg har länge lyft den allvarliga situationen, och tillsammans med Alliansen satsade vi över 90 miljoner kronor i vårt budgetförslag på att öka kvaliteten och minska barngruppernas storlek i förskolan. Men det rödgröna styret blundar fortfarande för problemen, vilket drabbar barnens utveckling och ökar stressen för förskolelärarna.

Slutligen, jag blev verkligen glad över ett brev som jag fick från Skolidrottsförbundet. De hade läst mitt Facebookinlägg om Lasse, min idrottslärare i låg- och mellanstadiet, och hur mycket han har betytt för mig. I inlägget skrev jag om några av mina minnen med Lasse, men jag grämde mig över att jag aldrig lyckades ta guldmärket i skolidrotten. I brevet från Skolidrottsförbundet stod det bland annat:

”Vi vill att just du ska sluta gräma dig över ett saknat guldmärke. Just idag får Skolidrottsförbundets guldmärke ha en annan betydelse än att vara ett bevis på idrottslig prestation. Vi önskar att du ser märket som ett bevis på din rörelseglädje, ditt positiva tänkande och din viktiga roll som förebild för barn och unga.”

Mycket riktigt innehöll brevet Skolidrottsförbundets guldmärke 🙂 Tack för det fantastiska brevet, det gjorde min vecka!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.