Liseberg ska inte ha special treatment

I Göteborg lever 683 barn i akut hemlöshet. De skrämmande siffrorna som kommer från Stadsmissionens Fattigdomsrapport är inget annat än en skam för den här staden.

Göteborg har idag fler hemlösa än Stockholm, ja flest i hela landet. Ett stort problem är kommunens stora bostadsbrist, och då är det provocerande att kommunalrådet Ulf Kamne (MP), som ansvarar för bostadsfrågorna i Göteborg skyller ifrån sig allt ansvar. Istället säger han att han ”saknar större beslutsamhet i kommunfullmäktige för de här frågorna”.

Men allt är inte nattsvart. Göteborgs Stadsmission, Frälsningsarmén, Göteborgs räddningsmission och andra civila organisationer gör fantastiska insatser för utsatta människor. Detta var också en viktig anledning till att KD Göteborg nyligen valde att presentera en rapport för ett starkare civilsamhälle i Göteborg, läs den här. Läs även min debattartikel i GöteborgDirekt om hemlösheten i Göteborg här.

I torsdags var det fullmäktige, och när vi debatterade Göteborgs stads uppföljningsrapport valde jag att fokusera på de äldres situation. Det rödgröna styret, där Socialdemokraterna sitter i knät på Vänsterpartiet, har många gånger visat att de till och med är beredda att köra över fullmäktiges beslut för att hindra människor att själva få bestämma över sina liv.

Då är det knappast någon överraskning att flera hemtjänstföretag säger att de drar sig för att satsa på Göteborg, de litar helt enkelt inte på det politiska ledarskapet i kommunen. Därför frågade jag kommunalrådet Daniel Bernmar (V), som ansvarar för äldrefrågor, hur många röster som krävs för att han ska respektera ett demokratiskt beslut. Men det var inget han ville svara på, istället gjorde han allt han kunde för att vända fokus på debatten.

Det rödgröna styret visar ingen som helt respekt för den demokratiska församling som göteborgarna har röstat fram, och deras agerande är katastrofalt för de äldre som i stora områden i Göteborg verkar bli utan valfrihet.

Under fullmäktige ifrågasatte jag även varför Liseberg AB får special treatment av Göteborgs stad genom ett särskilt ekonomiskt bidrag. Jag förstår inte varför det vinstdrivande bolaget Liseberg ska få särskilda förmåner, det finns inget politiskt beslut som motiverar detta. Det enda som sägs är att principen har använts bakåt i tiden.

KD Göteborg har därför lämnat in ett yrkande till kommunstyrelsen om att ändra på hanteringen så att alla Göteborgs bolag hanteras på samma sätt, om det inte finns särskilda skäl att göra något annat. I Lisebergs fall är det i alla fall uppenbart – det finns inte några skäl att få extra bidrag. Fortsättning följer.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.