Värdig äldreomsorg måste gå före rabatt på månadskort

Välfärden stod i centrum när jag tillsammans med Alliansen presenterade vårt budgetförslag för 2018 i måndags. Sedan dess har vi fått mycket beröm för att vi har gjort besparingar på sådant som kommunen inte måste göra – och istället gjort stora prioriteringar på just välfärden.

Efter många år av rödgrön misskötsel är den kommunala hemtjänsten i Göteborg den nionde sämsta i landet, enligt Socialstyrelsen. Dessutom är barngrupperna i förskolan betydligt större än vad de är i exempelvis Stockholm.

Därför kändes det mycket bra att kunna presentera satsningar på bland annat ett nytt äldreboende med 100 platser, fler trygghetsboenden, bättre elevhälsa och ökad trygghet för barn med funktionsnedsättningar. Det handlar om att vi måste göra allt vi kan för att förbättra välfärden, som tyvärr ligger på en bottennivå, och det arbetet måste påbörjas nu.

Redan förra fredagen var jag på förskolan Syster Ainas gata i Guldheden för att presentera Alliansens budgetsatsningar på Göteborgs förskolor. Genom att göra rätt prioriteringar har vi möjlighet att skjuta till mer än 90 miljoner kronor på ökad kvalitet och mindre barngrupper i förskolan.

Detta kan jämföras med de rödgröna som skjuter till 50 miljoner kronor. Då ska man dessutom komma ihåg att vänsterkartellen gör fantasifulla glädjekalkyler där de räknar med att hämta hem 100 miljoner kronor i statsbidrag för att minska barngruppernas storlek. Detta är helt osannolikt med tanke på att det handlar om totalt 800 miljoner kronor som ska fördelas över hela landet!

Några kritiska röster har hörts höjts mot att Alliansen tar bort den subvention som kommunen idag betalar för att sänka priset på månadskortet. Men det är viktigare att ha en värdig äldreomsorg och en bättre förskola än att ge alla göteborgare 100 kronors rabatt på sina månadskort.

Jag tror att de flesta är beredda att betala mer för sitt månadskort när de vet att pengarna går till en bättre äldreomsorg för mormor och morfar, och till en bättre förskola för barn.

På måndag ställs Alliansens budget mot de rödgrönas. En budget som prioriterar välfärden – mot en budget som skjuter till pengar till sådant som kommunen inte måste göra. Följ gärna debatten live på Göteborgs stads hemsida.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.