Rödgröna är rättshaveristiska i valfrihetsfrågan

Vänsterkartellen visar gång på gång att man är redo att göra vad som helst för att hindra införandet av valfrihet inom hemtjänst och daglig verksamhet. Jag kan över huvudtaget inte förstå att de rödgröna sjunker ner på en nivå där de försöker köra över de demokratiska beslut som fullmäktige har fattat. Det är farligt för demokratin och ett svek mot de människor som längtar efter att kunna styra mer över det egna livet och den egna vardagen.

I både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen har vi vid flera tillfällen sett hur vänsterpartierna har försökt stoppa och förhala införandet av valfrihetssystem. Nu är det dags igen. I ytterligare ett sabotageförsök avsätter de rödgröna inga medel alls i sitt budgetförslag, som presenterades i måndags, för att finansiera den redan beslutade enheten för valfrihet.

Socialdemokraterna har visserligen varit tydliga motståndare till valfrihet enligt lagen om valfrihetssystem. Men det är inte likt dem att bete sig som rättshaverister på det här sättet. Det är ännu ett tydligt bevis på Socialdemokraternas svaga roll hos de rödgröna, och att man sitter i knäna på Vänsterpartiet som tillåts styra och ställa. Hur kan Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, låta det gå så här långt? En sak är i alla fall säker, från Alliansens sida kommer vi att fortsätta göra allt vi kan för att införa valfrihet enligt fullmäktiges beslut och sätta stopp för de rödgrönas sabotageförsök.

En sak som åtminstone överraskade positivt med de rödgrönas budgetförslag är att man har börjat skala ner antalet jippoprojekt som vanligtvis brukar vara väldigt stort. Efter tidigare års budgetkritik från Alliansen har de äntligen börjat se de stora behov som finns inom välfärden. Men samtidigt är det förvånande att de rödgröna inte med ett ord nämnde företagsklimatet i Göteborg under presskonferensen. Det är trots allt företagarna som skapar jobb. Det är de som arbetar som betalar skatt, och därför är det arbete som är lösningen när vi vill satsa på förskolan, skolan och äldreomsorg. Tyvärr är detta något som de rödgröna inte verkar förstå.

Och nog finns anledning att lyfta företagarnas situation i Göteborg. I Svensk Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet fortsätter Göteborg att rasa och får bottenbetyget 2,87 på en sexgradig skala – det lägsta betyget någonsin. Från KD:s sida har vi länge lyft det usla företagsklimatet i Göteborg och även presenterat förslag på hur det ska kunna förbättras.

Slutligen, GP rapporterade att Liseberg satsar 20 miljoner kronor på att locka världsstjärnor som Alice Cooper, Mary J Blige, Emmylou Harris, och en lång rad andra namn. Det kan låta som en kul satsning för göteborgarna, men detta är något som slår mycket hårt mot mindre och privata aktörer som Sticky Fingers och Pustervik.

Nu är det alltså inte endast med lyxnöjeshotell och äventyrsbad som Göteborgs stad ska konkurrera med sina företagare, utan även med artistsatsningar. Det är märkligt att staden inte inser att satsningen som det kommunala bolaget Liseberg gör på att bli ”Göteborgs bästa livescen” snedvrider konkurrensen. I GT har Csaba Perlenberg har skrivit en mycket träffande ledarkrönika om att Lisebergs succé har blivit en ursäkt för decennier av rödgrönt styre att utvidga politikens intresse till områden som är långt borta ifrån välfärdens kärnverksamheter.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.