Fel av S att låta V hålla i taktpinnen

I onsdags lovade de rödgröna en ny satsning på 50 miljoner kronor i sitt kommande budgetförslag för att minska barngruppernas storlek i förskolan. Det kan ju låta bra, men problemet är att det här inte handlar om en ny satsning, utan om samma pengar som satsades förra året. Vänsterkartellen stannade inte där utan utlovade även att det snart kommer att regna statsbidrag över förskolorna i Göteborg. Men trots att jag är en positivt lagd människa har jag väldigt svårt att förstå de rödgrönas glädjekalkyler. Har man någon verklighetsförankring när man förväntar sig att hämta hem 100 miljoner kronor av de 800 miljoner kronor som ska fördelas över hela landet?

Socialdemokraterna har under 20 års tid misslyckats med att bygga ut förskolan i tillräcklig takt. KD har under lång tid lagt förslag som syftar till att minska barngruppernas storlek, men de rödgröna har vägrat att lyssna. Idag har det gått så långt att det krävs satsningar på 300 miljoner kronor per år för att minska barngruppernas storlek till den nivå som Skolverket rekommenderar. Ännu ett bevis på att Göteborg behöver ett maktskifte.

Igår kom det tråkiga beskedet att matchen mellan IFK Göteborg och AIK skjuts upp på grund av ett matchfixningsförsök. En matchfixare ska med förtäckta hot samt erbjudande om en stor summa pengar försökt få en eller flera spelare att underprestera så att AIK skulle förlora matchen. Att dessa kriminella element försöker nästla sig in i Allsvenskan känns mycket oroande. Det som börjar som en fråga kan sluta med utpressning, hot och våld – något som drabbar enskilda människor och deras närstående på ett sätt som är svårt att föreställa sig.

Därför blir jag mycket imponerad av den/de AIK-spelare som avslöjade matchfixningsförsöket. Att på detta sätt stå upp mot fusk visar på ett stort mod och en stark värdegrund. Och jag blir extra stolt när jag ser den stora uppslutningen från samhället och alla fotbollsälskare mot denna attack på svensk fotboll. Jag är övertygad om att detta kommer att bidra till att bryta den skadliga tystnadskultur som finns kring matchfixning, och förhoppningsvis får detta även fart på arbetet mot det fusk som förekommer i lägre divisioner.

Jag har tidigare skrivit att jag är positiv till Göteborgs stads satsning på avgiftsfri simundervisning för barn. Men samtidigt har jag varit mycket kritisk till att de rödgrönas beslut att stänga ute civilsamhället och att staden själv ska bedriva undervisningen. Beslutet har fått katastrofala följder för simföreningarna som nu dräneras på både barn att undervisa och personal.

Jag kan inte förstå att Socialdemokraterna låter ett parti som Vänsterpartiet, som ständigt motarbetar civilsamhället, hålla i taktpinnen och slå sönder den ideellt uppbyggda verksamheten. Socialdemokraterna har ju historiskt sett brukat stödja civilsamhället. Har de verkligen en så svag ställning i det rödgröna samarbetet? Eftersom Socialdemokraterna inte vågar ta ansvar har jag lämnat in en motion om att staden ska upphandla undervisningsstöd till den avgiftsfria simundervisningen enligt LOU så att alla olika typer av aktörer kan delta. Vi måste rädda simföreningarnas verksamhet innan det är för sent.

Slutligen, just nu är jag på väg till Karlstad för att delta i Riksidrottsmötet som är idrottens högsta beslutande organ. Det kommer att bli en intensiv helg och jag är mycket nöjd att vi bland annat ska lyfta frågor som handlar om matchfixning och sexuella övergrepp på barn. Här finns det så mycket kvar att göra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.