Hamnstrejken i Göteborg måste lösas nu

I onsdags var läget minst sagt spänt i stadshuset när Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ gick ut i ett gemensamt pressmeddelande och uppmanade fler att ”trycka på” deras samarbetsparti Socialdemokraterna om ensamkommande barn. Bara timmar senare hoppade Feministiskt initiativ av det rödgrönrosa minoritetsstyret i Göteborg.

Feministiskt initiativ meddelade visserligen att man kommer fortsätta att vara en del i budgetsamarbetet. Men onsdagens händelser visar att det finns en djup spricka i det rödgrönrosa samarbetet och att Socialdemokraterna har misslyckats med att hålla ihop vänsterkartellen.

Samtidigt har Feministiskt Initiativ fört en mycket anonym tillvaro utan att få igenom några större frågor. Jag är därför övertygad om att avhoppet även är ett sätt för partiet att försöka få mer uppmärksamhet i en oppositionsroll. I en ledare i GT skrev Csaba Perlenberg att detta även handlar om att Feministiskt initiativ inte pallar trycket och att partiet på sina håll har misslyckats med att gå från en missnöjesrörelse till en trovärdig och ansvarstagande part. Fortsättning följer säkert.

Medan de rödgrönrosa har satt press på varandra så har Alliansen i Göteborg istället satt press på regeringen. Idag lämnade vi in ett förslag om att Göteborgs Stad ska uppmana regeringen att agera i den arbetsrättsliga konflikten i Göteborgs hamn, en konflikt mellan Hamnarbetarförbundets avdelning 4 och Svenska Hamnar som har pågått under alldeles för lång tid.

Arbetsgivaren har ett kollektivavtal som man följer, men trots detta kan Hamnarbetarförbundet stänga verksamheten. Det är en ohållbar situation, inte minst med tanke på att Göteborgs Hamn är Skandinaviens största hamn och att driftstopp påverkar handeln och företag i hela Sverige och även omvärlden.

Dessutom har Göteborgs Hamn fått stämpeln som en strejkhamn som gör att kunder väljer bort att köra via Göteborg. Det är verkligen hög tid för regeringen att ta tag i den lucka som finns i konfliktreglerna.

I förmiddags träffade jag Michael Pirosanto, vd för Gårdstensbostäder, för att prata om deras arbete för att skapa större trygghet i Gårdsten. Det var intressant att höra om deras trygghetsgrupp med sex heltidsanställda som rapporterar och åtgärdar händelser och störningar för att öka tryggheten för hyresgästerna.

Jag är säker på att det finns en hel del att lära av det arbete som görs i Gårdsten, där man både satsar på åtgärder där boende märker av effekt nu – men även på åtgärder som ger effekt på lång sikt. Det känns glädjande att se hur samarbetet mellan många olika aktörer verkligen gör skillnad och skapar en bättre boendemiljö och tryggare uppväxtvillkor för barn och unga.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.