Rödgrönt tunnelseende hämmar välfärden i Göteborg

I tisdags var jag på plats i Svenska Mässan när SKL presenterade sin årliga mätning av företagsklimatet i kommunerna, och det var glädjande att se att Göteborg har klättrat i rankningen. Detta är ett bevis på att Kristdemokraterna och Alliansen har lyckats putta den styrande vänsterkartellen framför sig i viktiga näringslivsfrågor, till exempel när det gäller införandet av valfrihet i hemtjänsten.

Samtidigt visar mätningen att utvecklingen under det rödgröna styret går för långsamt. Idag ligger Göteborg på blygsamma plats 104 av de 139 svenska kommuner som ingår i mätningen. Självklart måste vi förvänta mer av en stad har en stolt historia som handels- och industristad.

Jag blir knappast förvånad när Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren, kommenterar den långsamma utvecklingen med att attityderna är orsaken till att Göteborg upplevs som trögt av näringslivet. Han önskar även att politikerna pekade med hela handen och sa att det är viktigt med företagsutveckling. Det var just därför som jag lämnade in en motion om att utbilda politiker och tjänstemän i företagandets villkor. Men tyvärr fanns det inget annat parti i kommunfullmäktige som höll med Kristdemokraterna om att detta behövdes.

I veckan träffade jag även Företagarna Göteborg för att föreläsa om Kristdemokraternas förslag för ett bättre företagsklimat i Göteborg. Det var mycket roligt med de positiva kommentarerna efteråt och jag fick många bra inspel som jag tar med mig.

Även här uttrycktes det frustration över politikers och tjänstemäns attityder mot företagare. Jag delar oron helt. I kommunpolitiken har jag på nära håll sett de rödgrönrosas misstänksamhet mot företagare som sträcker sig långt bortom frågan om vinst i välfärden.

Jag kan helt omöjligt förstå denna inställning, särskilt eftersom det handlar om partier som ofta säger sig vara välfärdskramare. Vår gemensamma välfärd vilar ju på företagen, som skapar jobb och därmed skatteintäkter som går till förskola, skola och äldreomsorg. Men i sitt ideologiska tunnelseende är detta något som den styrande vänsterkartellen i Göteborg inte verkar vilja förstå. Ett bra företagsklimat är nyckeln till en bra välfärd – den som är bäst på att värna företagsklimatet, är också bäst på att värna vår välfärd.

I onsdags skrev Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung och jag en debattartikel i GP om Alliansens förslag om en ny arena i Göteborg. Det var också samma dag som de första utkasten på hur arenan kan komma att se ut presenterades.
Scandinavium håller inte längre måttet och allt fler artister och evenemang väljer idag bort Göteborg. Jag har kämpat för detta i många år och jag är därför nöjd över att vi har lyckats nå en bred uppslutning med S och V, och samtidigt kan jag inte förstå varför Miljöpartiet har ställt sig utanför överenskommelsen . En ny arena kommer att stärka besöksnäringen och göra att staden får fler intäkter – intäkter som vi kan satsa på välfärden i Göteborg. Den förväntas även skapa många arbetstillfällen som för många unga är en väg in på arbetsmarknaden. Det känns mycket bra att vi nu äntligen är på gång.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.