Begå brott och ”få en fritidsgård”?

En del göteborgare är idag rädda när de rör sig i och runt Nordstan. Därför pekade Kristdemokraterna i en debattartikel i GP på att kommunen måste stötta ideella organisationer som vill skapa en stabil samlingsplats, i likhet med Fryshuset, i närheten av köpcentret. Det gör att det blir en större trygghet, samtidigt som vi skapar ett bättre alternativ för de människor som uppehåller sig där.

Jag är mycket glad över den positiva respons som jag har fått av ideella organisationer efter att artikeln publicerades. De håller med om att en stabil samlingsplats närmare Nordstan gör att vi når fler unga som idag håller till där. Annars riskerar vi att missa möjligheten att nå många av dem på grund av avståndet. Många ungdomar kommer nämligen ”spontant” till de samlingspunkter som finns. Då är det viktigt med en bra tillgänglighet.

Det här handlar självklart inte om att ”begå brott och sedan få en fritidsgård”. Den som begår brott ska givetvis straffas. Det handlar om att arbeta förebyggande för de ungdomar som befinner sig i riskzonen. Läs vår artikel här. Fryshuset ser mycket positivt på våra idéer, läs deras svar här.

I veckan arrangerades Seniormässan på Svenska Mässan. På onsdagen deltog jag i en partidebatt om äldreomsorgen i Göteborg. Det blev en märklig debatt där Miljöpartiet pratade miljö, Socialdemokraterna om vägar och Vänsterpartiet skyllde ifrån sig på Västra Götalandsregionen och regeringen. Vi var ju där för att diskutera äldreomsorgen i Göteborg, så jag förstår om många äldre var besvikna på deras inriktning. Själv valde jag att lyfta betydelsen av värdighet och valfrihet, och flera av Kristdemokraternas förslag i vår nyligen släppta äldrerapport, som går att läsa här.

På torsdagen var jag på Seniormässans stora scen med krögaren Leif Mannerström för att samtala om äldres mat. Det blev raka puckar där Leif kritiserade att så många politiker i kommunen visar ett så stort ointresse i frågan. Under diskussionen lyfte jag Kristdemokraternas förslag att utöka valfriheten för de äldre genom att ge möjlighet att välja leverantör av hemsänd mat. Detta sändes live på min Facebook, och där kan man fortfarande titta på samtalet i efterhand.

Under torsdagens fullmäktigedebatt debatterades regeringens nedskärningar av LSS. Kommunalrådet Marina Johansson (S) förnekade först att det finns nedskärningar. Men när jag pressade henne kovände hon och sa att OM det sker nedskärningar nu så beror detta på den förra Alliansregeringen… Se den tragikomiska replikväxlingen här.

Handikappförbunden pekar på att regeringens signalpolitik har lett till att många människor fått avslag eller förlorat sin personliga assistans trots behov, och framför allt trots rätt till insatsen. Detta är mycket olyckligt. För Kristdemokraterna är LSS den största frihets- och delaktighetsreformen för människor med funktionsnedsättningar som någonsin genomförts i vårt land, och kanske i hela världen. Därför måste regeringen tänka om. LSS måste utvecklas – inte avvecklas.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.