Äldreomsorgen i Göteborg måste bli bättre

Även denna vecka har varit fylld av politiska händelser och aktiviteter. Men i det här nyhetsbrevet vill jag fokusera på Kristdemokraterna i Göteborgs stads äldreomsorgsrapport som jag stolt presenterade igår. Där lyfter vi 23 förslag som bidrar till en bättre, tryggare och värdigare äldreomsorg i Göteborg. Att det finns ett behov av en sådan rapport framgår bland annat av statistiken.

Inför valet 2010 lovade Marina Johansson (S), kommunalråd, att Göteborg skulle vara bäst av storstäderna på äldreomsorg. När löftet formulerades låg Göteborg i topp. Sedan dess har det bara gått utför och vi har blivit omsprungna av både Malmö och Stockholm i flera av de indikationer som Socialstyrelsen presenterar årligen.

Ett av Kristdemokraternas förslag är att äldre över 75 år ska erbjudas möjlighet till hemtjänst utan biståndsbedömning. Vi vill även införa äldreboendegaranti för att de som är över 85 år. Idag är det vanligt att äldre känner sig oroliga för att de inte ska få plats när de behöver det. En sådan garanti skulle då ta bort en del av den oro som många känner.

Kristdemokraternas utgångspunkt är att där det går att utöka valmöjligheter och välbefinnande, och samtidigt upprätthålla god kvalitet, kontroll och effektivitet, där ska människors valfrihet få största möjliga spelrum. Därför vill vi utöka valfriheten till att även gälla val av äldreboende och leverantör av mat inom hemtjänsten.

Idag besökte jag och Jakob Forssmed, som är tillförordnad partiledare för Kristdemokraterna under Ebba Busch Thors föräldraledighet, Sehlstedsgatans äldreboende i Lundby. Där anordnar många olika aktiviteter, bland annat utfärder med parcykel för de äldre som på det här sättet får komma ut i samhället, uppleva platser och få naturupplevelser. Det var ett fantastiskt roligt besök!

Vi politiker kan inte bota den ensamhet som många äldre känner, och hemtjänst och äldreboende kan aldrig kompensera för familj och föreningsliv. Men det finns saker vi kan göra. En del kan vara att erbjuda ett större utbud av aktiviteter och mer socialt innehåll på våra äldreboenden. Självklart ska detta göras i samarbete med civilsamhället som kan göra stora insatser för att bryta äldres isolering.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.