Nej, lyxnöjeshotell är ingen kommunal kärnverksamhet

I veckan träffade jag Asaf Segev, vice ambassadör vid den israeliska ambassaden i Stockholm. På mötet deltog även Peter Borenstein från Göteborgs Interreligiösa Råd och Center samt Jörgen Knudtzon, Kristdemokraterna Västra Göteborg. Det blev bra diskussioner om stadens utmaningar, säkerheten för judar i Göteborg och samarbetet mellan judiska, kristna och muslimska församlingar.

Peter Borenstein berättade att så snart det händer något i och kring Israel så riktas det glåpord och ibland hot mot judar här i Göteborg. Att detta är ett stort problem i hela landet visar sig i att cirka 60 procent av judarna i Sverige upplever antisemitism som ett ganska stort eller väldigt stort problem. Det är en högre siffra jämfört med andra EU-länder.

Samtidigt var det mycket glädjande att ta del av det arbete som görs av Göteborgs Interreligiösa Råd och Center. Där samarbetar olika religiösa samfund och föreningar för att skapa förtroende och försoning mellan varandra, bland annat har man arrangerat ”Fotboll för fred” och en skrivartävling för unga. Det är fantastiskt arbete som dessa eldsjälar gör för att bidra till ett gott samhälle för alla.

I dag är det många som upplever att de är rädda för att gå ut, inte minst på kvällen. Här i Göteborg finns det en oro för de många skjutningarna. Under 2016 sköts det 39 gånger runt om i Storgöteborg – vilket var en tydlig ökning jämfört med 2015. Tolv personer skottskadades och sex sköts ihjäl.

Detta visar att vi behöver ta större krafttag mot gängkriminaliteten. I veckan lyfte jag frågan om att införa anonyma vittnesmål i särskilt grova brottmål som en del i det arbetet. Det är nödvändigt att vi anpassar rättsväsendets metoder till den förändrade kriminella verkligheten, där hot och våld mot vittnen blir allt vanligare.

Samhället måste klara av att stå upp för de allra mest utsatta. Det handlar om mer och bättre förebyggande arbete. Men också om en rejäl satsning på Polisen. Svensk polis behöver bättre arbetsvillkor, förutsättningar för högre lön men också fler kollegor. Därför föreslår Kristdemokraterna 2 600 fler polisanställda med start redan i år.

78-3. Det blev siffrorna i kommunfullmäktige när Kristdemokraterna igår ensamma röstade emot ett kommunalt äventyrsbad och lyxnöjeshotell. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Jag tvivlar på att satsningen kommer göra Liseberg så attraktivt att det väljs framför de stora nöjesparkerna runtom i världen – något som ofta nämns i debatten.

För Kristdemokraterna är det en grundprincip att kommunen ska undvika att konkurrera med det privata näringslivet, med de initiativ som kommer från enskilda människor och företag. Ett nytt kommunalt hotell kommer sannolikt inte att slå mot de stora aktörerna. Istället är det de små hotellen som drabbas. Det var en av anledningarna till att vi ville vi ha en djupare analys innan beslut skulle tas – men tyvärr ville de övriga partierna inte lyssna till detta. Från Kristdemokraternas sida kommer vi att fortsätta kämpa för att kommunen ska satsa sina resurser på kommunal kärnverksamhet och för ett bättre företagsklimat i Göteborg. Företagande är grunden för den gemensamma välfärden. De som arbetar betalar de skatter som finansierar bland annat barnomsorg, utbildning, sjukvård och äldreomsorg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.