Barn ska inte omges av taggtråd och galler

Vid sidan av mitt kommunalrådsuppdrag sitter jag bland annat även i styrelsen för Unicef Sverige. I den rollen har jag den här veckan varit i Myanmar (tidigare Burma) tillsammans med andra företrädare i styrelsen för att följa Unicefs arbete i landet. Det var en spännande fältresa i ett land som i många år har styrts av en brutal militärjunta och som därför varit isolerad från många länder. Under senare år har landet rört sig mot en mer demokratisk riktning. Men fortfarande är konflikten brutal mellan buddhister och muslimer i de norra delarna av landet där 110 000 människor idag är på flykt. Just konflikterna, men även korruptionen, är idag stora hinder för att landet ska kunna bli demokratiskt.

För mig blev det här en fältresa med många intryck och upplevelser, både fina och sorgliga, som jag kommer bära med mig mycket länge.

Första dagen besökte vi Thanlyin Boys Training School som är en skola med 200 elever, där hälften troligtvis är föräldralösa och hälften är ditskickade efter att ha gjort något brottsligt. Det var en obehaglig känsla att se hur barn mellan 9-18 år omgavs av taggtråd och galler. För mig visade det på ett glasklart sätt varför Unicef behövs för att förändra synsätt och attityder. Mötet med barnen blev däremot fantastiskt. Efter en lite trevande start där barnen till en början var blyga och tystlåtna lyckades vi få till en väldigt fin stund med skratt, lek och glädje.

Vi besökte också en skola med 500 elever som stöttas av Unicef. Utbildning är en väg ut ur fattigdom och ett viktigt mål för Unicef är att alla barn ska få gå i skolan och utveckla sina möjligheter i livet. I området hade Unicef även gjort stora satsningar på vattenrening. Detta hade ovärderlig betydelse, tidigare hade många människor, framför allt barn, där tidigare dött i sjukdomar på grund av den dåliga tillgången till rent vatten. Att smutsigt vatten är ett stort problem i många länder visar sig inte minst i att 800 barn under fem år dör varje dag på grund av detta. Det känns därför mycket bra att Unicef kämpar över hela världen för att förändra situationen.

Det blev även ett besök på en lokal vårdcentral där en barnmorska och en undersköterska ensamma ansvarade för fem byar med cirka 200 barn och deras familjer. Barnmorskan berättade att under hon under de kommande månaderna skulle besöka 49 blivande mödrar. Att arbeta med att förbättra hälsan för mammorna är en livsavgörande fråga. Näringsbrist och dålig hälsa hos modern kan leda till för låg födelsevikt hos barnet, vilket innebär större risk för att barnet dör. På två år hade barnmorskan lyckats få ner antalet dödfödda barn till 0 och barnadödligheten hade minskat med 50 procent. Det var helt otroligt att ta del av del av de insatser som dessa fantastiska människor gör. Jag är glad och stolt att Unicef stöttar deras viktiga arbete med pengar, medicin och utbildning.

Målet för Unicef är att vara den drivande kraften som hjälper till att bygga en värld där alla barns rättigheter är uppfyllda. Jag tycker att det är en mycket bra vision som tydligt säger att Unicef ska hjälpa till, men inte ta över ansvaret. Arbetet kommer att ta tid, men det är viktigt att ha tydliga mål för att kunna nå hela vägen fram.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.