Jag är inte rädd i Nordstan

I tisdags var jag på Hönö och träffade Sören Runsteen, vd på Bovieran, som bygger seniorboenden med trädgårdar som hålls varma och grönskande året om. Olivträd, citrusträd och 1 300 andra växter skapade känslan att man befann sig vid Medelhavet. Jag blev mycket imponerad av den fantastiska miljön, där 55-plussare kan bo, träffas och umgås med varandra i en trivsam miljö – året runt.

I dag finns det 17 helt färdiga Bovieranhus i Sverige och fler är på gång. Kul att Sören är intresserad av att starta upp även i Göteborg – det är ju trots allt ett Göteborgsföretag!

Ett ämne som fortfarande diskuteras mycket är situationen i Nordstan. Personligen är jag där nästan varje vecka och har aldrig känt mig otrygg. Men självklart tar jag allvarligt på den oro som en del människor känner. Just nu kartlägger social resursförvaltning vilka ungdomar som håller till i Nordstan. Många gånger är det unga som saknar en fast punkt i livet och det är bra att man även tittar närmare på vad som görs för dem, och vad som ytterligare behöver göras.

I somras beslutades det att Nordstan ska hållas öppet till klockan 00.00, istället för 02.00. Men om butiks- och restaurangägare vill att gallerian ska stänga ännu tidigare är det viktigt att vi politiker inte står i vägen. Därför vill jag att det ska vara möjligt för Nordstans samhällighetsförening att kunna bestämma om stängning redan från klockan 22.00.

I torsdags var det Fastighetsgala i Göteborg och jag var på plats för att prata om Göteborgs bostadsbyggande med Johan Zandin (V), ledamot i byggnadsnämnden. Det blev ett bra samtal där jag lyfte flera förslag från den företagsrapport som Kristdemokraterna i Göteborgs Stad har tagit fram och som skulle få fart på bostadsbyggandet. Här kan du läsa rapporten.

Ett ämne som väckte mycket intresse var vårt förslag att införa så kallad privat initiativrätt i detaljplaneprocessen. Det innebär att den som vill få en detaljplan producerad själv ska kunna göra nödvändiga utredningar och ta fram de handlingar som krävs för att kommunen ska kunna pröva planen. På så sätt slipper den som vill bygga studentbostäder, äldreboenden eller kontor invänta kommunens planering. Självklart ska de slutgiltiga besluten ligga kvar hos kommunen, men fler måste tillåtas bidra i planeringen. Jag är glad att regeringen äntligen har fattat beslut om att börja utreda frågan, bland annat efter att Göteborgs stad begärt detta.

I tisdags nåddes vi av den sorgliga nyheten att Hans Rosling har avlidit. Hans Rosling var en uppskattad professor i internationell hälsa och många har berörts av hans förmåga att förklara världen. Vi är många som kommer att sakna honom.

Vid sidan av mitt kommunalrådsuppdrag sitter jag bland annat även i styrelsen för Unicef Sverige, som vid flera tillfällen har samarbetat med Hans Rosling. Hans visade ett mycket stort engagemang för de som har det allra svårast. Det är därför inte förvånade att hans önskan var att eventuella gåvor i samband med hans bortgång skulle gå till Unicef. En gåva kan förändra ett barns liv – tillsammans kämpar vi för alla barn! Här kan du skänka pengar till Unicef.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.