Samverkan krävs mot terrorism

I början på året dödades en 17-åring från Angered som anslutit sig till IS i Syrien. Enligt Säkerhetspolisen har upp emot 300 personer lämnat Sverige för att ansluta sig till IS eller andra terrorgrupper. Mörkertalet tros vara stort. Sverige är det land i Europa, efter Belgien, som har högst andel personer som befinner sig i Mellanöstern för att strida.

Göteborg stad har anställt två personer för att arbeta mot IS rekrytering, men det här problemet berör inte bara Göteborg utan även många kranskommuner. Därför föreslog jag innan sommaren att ett centrum mot radikalisering och rekrytering till dessa grupper skulle inrättas i Göteborgsregionen (GR). Idag tas mitt yrkande upp på GR:s styrelsemöte och förslaget är att GR:s sociala styrgrupp bereder ett förslag på hur detta skulle kunna fungera.

Jag föreslår att centret ska sätta tydliga och mätbara mål för sitt arbete, kring exempelvis antalet resande till Syrien, rekrytering och spridning av information. Det ska utveckla stödet till sociala insatsgrupper och till det civila samhället, framhålla goda förebilder och satsa på långsiktiga sociala investeringar i de områden där detta behövs. På så sätt ska detta bidra till att minska rekryteringsbasen till extrema organisationer. Jag hoppas att förslaget får brett stöd när det diskuteras idag och i den sociala styrgruppen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.