Min Almedalsvecka

Igår avslutades Almedalsveckan för min del. I år var jag i Almedalen riktigt länge, från söndag till fredag, och hann med en hel del möten, både planerade och oplanerade, formella och informella. Almedalen är numera en mycket viktigt arena för många av samhällets sektorer. Politiker, offentliga organisationer, civilsamhällets organisationer, små och stora företag, lobbyister och media möts. Det blir förstås en hel del jippon, en del inslag kan säkert ifrågasättas, men jag upplever att det mesta, åtminstone av det jag själv sett eller deltagit i, håller hög kvalitet och att många viktiga erfarenheter kan utbytas.

RUT-avdraget har gett många arbetstillfällen och ska självklart finnas kvar.
RUT-avdraget har gett många arbetstillfällen och ska självklart finnas kvar.

Under veckan har jag deltagit i ett antal så kallade rundabordssamtal, möten, med olika organisationer. Vårdföretaget Attendo, assistansföretaget Humana, tågföretaget SJ och byggbolaget Veidekke ordnade alla intressanta möten på sina områden, där viktiga frågor kunde diskuteras. Jag kan ta med mig mycket från dessa träffar till det fortsatta arbetet för att förbättra Göteborg.

Möte med Humanas ledning i onsdags.
Möte med Humanas ledning i onsdags.

Tisdagen var Kristdemokraternas dag och givetvis var det spännande att för första gången får lyssna till Ebba Busch Thor på Almedalens scen. Ebba lyfte de viktiga frågorna om hur Sverige ska agera mot den terror som begås av IS och dess sympatisörer. Det är viktigt att dessa frågor nu ges prioritet av regeringen så att illdåden kan stoppas. Det är också bra att andra, som exempelvis Folkpartiet, tydligt ställer sig bakom Kristdemokraternas förslag. Jag har också sett och hört att partiets företrädare har gjort lysande insatser på debatter och seminarier i alla möjliga ämnen.

Vilopaus med staben mellan mötena.
Vilopaus med staben mellan mötena.

Jag har också träffat GFS, Göteborgs förenade studentkårer, och diskuterat hur Göteborg ska få fler studentbostäder. Jag har träffat organisationen Skolvåren och diskuterat hur skolan ska förbättras, och jag har träffat RBU, där vi fokuserade särskilt på hur skolgången för barn med funktionsnedsättningar ska förbättras så att fler får det stöd de behöver. Dessutom lät de mig och Solveig Zander (C) möta ungdomarna i Gute Flames i elhockey. Tyvärr slutade mötet med förlust för vår del.

Provade på bågskytte under idrottens dag.
Provade på bågskytte under idrottens dag.

Mer idrott blev det under idrottens dag på onsdagen. Jag pratade om idrottens och föreningslivet betydelse både för enskilda människor och samhället i stort, och passade också på att spela lite pingis med några ungdomar. Jag deltog även i idrottens mingel och hann träffa en hel del viktiga företrädare för idrotts-Sverige.

Träffade många idrottsledare på Idrottens mingel. Här med Peter
Träffade många idrottsledare på Idrottens mingel. Här med Peter “Foppa” Forsberg.

På onsdagskvällen deltog jag i en middag med företrädare för den svenska rymdindustrin och politiker med kunskap och intresse för dessa frågor. Svensk rymdindustri och forskning bidrar inte minst till klimatforskningen och det är viktigt att denna sektor fortsatt får goda möjligheter att verka.

Provkörde elbilen Tesla tillsammans med staben i torsdags.
Provkörde elbilen Tesla tillsammans med staben i torsdags.

I torsdags testade jag en Tesla. Det var förstås väldigt roligt, något annat kan jag inte påstå, men givetvis var syftet viktigare än så. Tesla är en eldriven sportbil, som kan köra drygt 40 mil på en laddning. Utvecklingen av elbilar de senaste åren har gått mycket snabbt, inte minst vad gäller kostnaden för batterier. Jag tror att bilen har en viktig roll att spela även i framtiden, och utvecklingen av elbilar, som drivs med fossilfri el, är en förutsättning. Tesla bidrar, inte minst genom att göra det coolt, i detta viktiga arbete, och det var spännande att se hur det fungerar i verkligheten.

Tyvärr möter jag ibland fördomen att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ligger varandra nära. Detta är helt fel. Det är inte ovanligt att partier har samma förslag och åsikt i olika frågor, men när partier ska bedömas är det den bakomliggande ideologin som ska granskas i första hand. Jag skriver om detta och varför Kristdemokraterna aldrig kan samarbeta med Sverigedemokraterna tillsammans med min kollega i Uddevalla, Magnus Jacobsson, i tidningen Dagens samhälle. Läs gärna artikeln här.

Nu är det dags för semester, och jag ska ta ett par veckor att vila ut mig, träffa vänner och familj och bara vara. Jag önskar alla läsare en trevlig sommar, så fortsätter arbetet igen i augusti. Lega out! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.