Idag hyllar vi Hasse “Ravelli”

hasseravelli
Idag begravs världens bäste fotbollsmålvakt, Hasse ”Ravelli” Lundström, som gick bort, 51 år gammal, för några veckor sedan. Hasse Ravelli, som han kallade sig, har betytt otroligt mycket för människor med intellektuella funktionsnedsättningar, men givetvis han har varit en inspirationskälla för många, många fler.I över 20 år var Hasse “Ravelli” målvakt i Grunden Bois, och under sin karriär släppte han aldrig in ett mål. Att Hasses regler för vad som är mål och inte i fotboll kanske inte helt överensstämde med de regler som brukar tillämpas, är åtminstone jag beredd att ha överseende med. Hur det gick till kan ni se mer om i den utmärkta dokumentär om Grunden Bois som säkert många såg när den visade på SVT, och som idag går att se på Öppet arkiv. Den rekommenderas varmt.

Dokumentären förändrade synen på handikappidrotten på ett sätt som Paralympics och liknande arrangemang aldrig kunnat göra. Paralympics handlar om elitidrott, där prestationer sätts främst, och prestationer är viktiga, men idrott är så mycket mer. Dokumentären visar att alla kan vara med, och att alla har något viktigt att tillföra. Den visar att allt fungerar, och att glädje finns hos alla, oavsett funktionshinder eller inte.

Det är många som hyllat Hasse “Ravelli” efter hans bortgång. Särskilt rörd blev jag av hyllningen från Blåvitts målvakt John Alvbåge, som ni ser på bilden här ovan. IFK Göteborg har länge haft ett nära samarbete med Grunden. Grunden kommer också att flytta in på nya Göteborgs Arena. Detta är ett viktigt samarbete, som jag hoppas fortsätter under lång tid framöver.

Tyvärr har jag inte möjlighet att vara på plats vid begravningen idag, men jag tänker på Hasse, på hans vänner och familj och är tacksam för hans fantastiska insatser, för fotbollen och för alla människor runtomkring.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.