Valfrihet är inte roulette

Imorgon kommer Göteborgs kommunfullmäktige besluta om ett ärende som heter riktlinjer för individuellt stöd för personer med funktionsnedsättning. Mycket i ärendet är bra, men tyvärr innebär förslaget också att den som har rätt till daglig verksamhet inte själv ska få välja vilken daglig verksamhet som passar bäst. Man ska enbart kunna välja mellan kommunens egna verksamheter. Skulle detta drivas igenom innebär det att de som idag har daglig verksamhet som drivs av någon annan, tvingas byta när de nuvarande avtalen går ut. De styrande rödgröna partierna i Göteborg har ställt sig bakom detta, men de inte har majoritet i kommunstyrelsen och istället vann Alliansens motförslag, som innebär att människor även i fortsättningen garanteras rätten att kunna välja daglig verksamhet från olika typer av utförare. Jag hoppas att detta beslut bekräftas imorgon i fullmäktige.

I grunden handlar frågan om hur vi ser på människor och makten över vardagen. Jag vill att människors egna val och vilja ska respekteras så långt det är möjligt. Att kunna välja i vardagen är en rättighet. Rättigheten att kunna välja bort det man inte trivs med är precis lika viktig. Det är inte politiker som ska bestämma vilken verksamhet som passar enskilda människor bäst. Att Marina Johansson, socialdemokrat och ansvarigt kommunalråd jämför människors rätt att välja med roulette, som hon gör i GP idag, är oerhört provocerande. Hon verkar tycka att det som inte beslutas av politiker lämnas åt slumpen. Vad är det egentligen för människosyn?

Många har hört av sig med anledning av detta, bland annat Ia Kjellsdotter från Passalen. Hon skriver bland annat att ”Man efterfrågar ”ett riktigt arbete” att bli popstjärna, dj eller formula1 förare. Man vill vara med där andra är. Få lov att välja. Grundförutsättningar för den fria människan i det moderna samhället. Alla är lika och alla är lika olika. Vi tänker olika, vill olika och väljer olika.” Det är glädjande att se att många engagerar sig för mångfald och valfrihet, också på detta område. Läs hela brevet i länken här. Det förklarar vad det här handlar om.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.