Stoppa orimliga påminnelseavgifter för trängselskatten

Avgifter t-skattIdag kom det oväntade beskedet från regeringen att den kritiserade påminnelseavgiften för trängselskatt, som ligger på 500 kronor, inte kommer att sänkas. Beskedet är oväntat eftersom Socialdemokraterna, precis som Alliansen, varit tydliga med att den ska sänkas.

Det är nu upp till Socialdemokraterna i Göteborg att agera för att få regeringen att ändra sig. Socialdemokraterna i Göteborg har varit tydliga med att de vill att avgiften sänks, och Anna Johansson, som är ordförande för S-distriktet här, är också infrastrukturminister. Jag ställer idag frågan till kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén hur hon ska agera för att få regeringen att ändra sig. Läs min interpellation här nedan.

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande om fortsatt orimligt höga påminnelseavgifter kring trängselskatten.

Sedan trängselskatten infördes i Göteborg har de flesta insett det orimliga i att staten ålägger försenade inbetalningar av trängselskatt med en påminnelseavgift om 500 kronor.
Tyvärr kan det vara lätt att missa en inbetalning eller att göra den försent. I dessa fall är det självklart rimligt att staten debiterar en påminnelseavgift, men påföljder av olika slag från staten gentemot sina medborgare måste stå i proportion till det fel som medborgaren har gjort sig skyldig till. De flesta trängselskatteinbetalningar är på små belopp och påminnelseavgiften blir då hundratals procent högre än vad själva skatten i sig är. Staten skulle aldrig acceptera en liknande påminnelseavgift från sina medborgare med anledning av en försenad utbetalning. Det finns en uppenbar risk att medborgarnas förtroende för trängselskattesystemet minskar, och tyvärr kan det få en överspillningseffekt på den allmänna skattemoralen och förtroendet för staten.

Frågan om att sänka påminnelseavgiften har utretts. Vägtullutredningen kom fram till att avgiften borde sänkas rejält. Alliansregeringen var tydlig med att avgiften skulle sänkas, och samma besked gav Socialdemokraterna. Men drygt ett halvår efter regeringsskiftet väljer regeringen att bortse från detta löfte. Regeringen meddelar att påminnelseavgiften lämnas oförändrad. Detta blir ännu ett löftesbrott i den långa raden där öppna eller förtäckta skattehöjningar fortsätter att pådyvlas medborgarna.

Jag vill därför ställa följande fråga till kommunstyrelsens ordförande:
Anser du att påminnelseavgiften om 500 kronor är rimlig?
Om inte, vilka initiativ avser du att ta för att förmå infrastrukturministern och statsministern att ändra sig?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.