Seger för valfrihet i Göteborg!

Idag beslutade Kommunstyrelsen i Göteborg om riktlinjer för daglig verksamhet i Göteborg, som har uppdaterats. Förslaget till riktlinjer var bra, men tyvärr innefattade de inte rätten att välja andra aktörer än kommunens egna. Det skulle innebära en onödig och mycket tråkig begränsning av människors rätt att själva välja sin dagliga verksamhet. Jag vet att många vill kunna välja detta själva.

För att göra det möjligt för människor att välja själva föreslog Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna och Folkpartiet att människor ska kunna välja fritt bland upphandlade aktörer. Förslaget gick igenom, och det är en seger för valfriheten i Göteborg. Rätten att fritt välja verksamhet ska vara självklar, för alla. Göteborgarna ska ha rätt att så långt som möjligt välja utförare utifrån de kriterier de själva anser vara viktiga.

Ett antal aktörer bör nu upphandlas för att beslutet ska kunna genomföras, men det vore givetvis bättre om människor ha möjlighet att välja helt fritt, enligt Lagen om valfrihet. Den tillämpas tyvärr inte i Göteborg, så full valfrihet för människor är inte möjlig här, men dagens beslut är ändå ett viktigt steg framåt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.