Jag kandiderar inte till partiledare

Under några veckors tid har medierna varit fulla av spekulationer kring vem som ska efterträda Göran Hägglund som partiledare för Kristdemokraterna. Ett stort antal namn har figurerat, några mer frekvent än andra. Något som dock har saknats är en diskussion om vart partiet ska gå och kanske också vilka egenskaper en partiledare ska ha. Det är fullständigt nödvändigt att en diskussion om partiets ledarskap tar fasta på detta, och inte bara landar i att ett antal namn diskuteras.

Jag tror att det finns ett antal faktorer som är viktiga för en kristdemokratisk partiledare. För det första anser jag att partiledaren ska sitta i riksdagen, vår partiledare ska kunna delta i riksdagens partiledardebatter. Partiledaren bör ha erfarenhet av riksdags- och regeringsarbete, och erfarenhet av de många svåra avväganden som behöver göras när man tar ansvar för ett land. Därtill bör partiledaren ha stor kännedom om partiet.

Bland de namn som figurerat i media finns också mitt namn. Ett antal lokalavdelningar har nominerat mig till partiledare, och jag vet att ytterligare ett antal har diskuterat att göra det. Mot bakgrund av de egenskaper och erfarenheter jag anser är viktiga, så har jag kommit fram till att jag inte är den som är bäst lämpad att leda partiet idag.

Jag anser att Jakob Forssmed stämmer väl in på dessa egenskaper. Det är glädjande att när han idag meddelar att han står till förfogande att ta över partiledarskapet för Kristdemokraterna, så gör han det med en tydlig politisk agenda. I DN idag presenterar han en politik för fler jobb och ökad frihet i vardagen, en välfärdspolitik där de mest utsatta prioriteras och en trygghetspolitik för att stärka gemenskapen i samhället. Jag menar att detta är en genuint kristdemokratisk agenda.

Kristdemokraterna behövs i svensk politik. Vi har startat en välbehövlig diskussion om de utmaningar som finns med integrationen. Dessa samtal måste fortsätta föras och leda till förändring. Vi ska fortsätta vårt arbete med att göra Sverige till världens bästa land för barn och unga att växa upp i, och vi måste arbeta hårdare för att förbättra företagsklimatet. Jag tror att jag med mina erfarenheter, färdigheter och förutsättningar har mer att tillföra i partiets ledning. Jag står därför till fortsatt förfogande för val till partipresidiet och ber om partiets förtroende för detta uppdrag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.