Bättre uppväxtvillkor för Göteborgs unga

David Lega Expressens valstugaIgår var jag i Stockholm för att intervjuas i Expressens valstuga, alldeles i närheten av Sergels torg. Intervjun handlade om både rikspolitik och Göteborgspolitik och blev därför ganska blandad. Jag pratade mycket om barn och ungas uppväxtvillkor och våra förslag för att göra Göteborg till Sveriges bästa stad att växa upp i. Jag tror det är viktigt att se en linje i uppväxten och arbeta brett, med frågor som rör alltifrån de yngsta barnen till de äldre ungdomarna. Vi har förslag för barn i alla åldrar.

Barnomsorgen ska anpassas till barnen och inte tvärtom. Därför ska valfriheten ska vara självklar och alla alternativ ska ha så hög kvalitet som möjligt. Kristdemokraterna föreslår att ett maxtak på 15 barn per grupp ska införas i förskolan, för att göra grupperna mindre.

Det är viktigt att förbättra skolan i Göteborg och därför vill vi lyfta ansvaret för skolan från stadsdelarna till en ny grundskolenämnd som också ska ansvara för specialpedagogiken. Då kan resurserna för Göteborgs grundskolor och för elever med särskilda behov samordnas och skolutvecklingen förbättras.

Fritiden är viktig för ungdomars utveckling, och föreningslivet spelar en viktig roll. Kommunen ska stödja och samarbeta med föreningslivet och alla barn och ungdomar ska ha möjlighet att delta.

För att ungdomar ska komma ut på arbetsmarknaden behövs fler företag. Det är i näringslivet som jobb skapas och det är väldigt viktigt att Göteborg vänder den negativa företagstrenden och förbättrar företagsklimatet. Ett starkt näringsliv gör Göteborg bättre.

Avslutningsvis är givetvis bostadsfrågan väldigt viktig för att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar. Göteborg bygger alldeles för lite, trots att byggbolag gärna vill bygga. Staden måste bli mycket bättre på att få fram byggbar mark och öppna för andra än kommunens egna arkitekter att rita planer. Bostadsbyggandet kan öka kraftigt i Göteborg, men då krävs det en politik som möjliggör det och inte bara pratar om fler bostäder.

Se hela intervjun med mig här, den kommer 4 timmar och 45 minuter in i klippet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.