Trevlig sommar!

Sent i torsdags kväll kom jag hem ifrån årets Almedalsvecka. Jag kom dit i söndags och som vanligt blev det både intensivt och spännande, bland annat har jag deltagit i flera seminarier och paneldiskussioner, spelat in två podcasts och träffat ett stort antal människor.

I måndags var det Kristdemokraternas dag. Göran Hägglund presenterade flera viktiga frågor som vi kommer att driva i valrörelsen. Jag är särskilt nöjd med att vi kommer att arbeta för mer idrott i skolan. Hälsan bland barn och unga är mycket viktig och jag skrivit om det flera gånger, bland annat här. Att forskningen visar på att elever som har daglig idrott också gör bättre ifrån sig i skolan, gör bara frågan ännu viktigare. Det är också bra att Hägglund återigen lyfte kravet på en parlamentarisk utredning om vad ett NATO-medlemskap skulle innebära, vilket jag och många andra arbetade för på rikstinget i Karlstad i höstas. Sedan dess har säkerhetsfrågorna blivit ännu mer aktuella, efter vårens händelser i Ukraina. Hägglund upprepade också våra krav på mindre barngrupper i förskolan och förbättrad äldreomsorg. Se hela Hägglunds tal i Almedalen här.

Seminarium om utanförskap bland ungdomar.
Seminarium om utanförskap bland ungdomar.

Själv deltog jag i två olika seminarier som Fryshuset ordnade på måndagen. Det första handlade om arbetsmarknaden för ungdomar, och det andra om utanförskap bland ungdomar i en bredare bemärkelse. Frågorna hänger förstås tätt ihop. Arbete är på många sätt nyckeln in i samhället, och det är därför oerhört viktigt att de låga arbetsgivaravgifterna för ungdomar blir kvar, samtidigt som skatterna är lägre i branscher som sysselsätter många unga.

Intervjuades om idrott i skolan på "Idrottens dag" på onsdagen.
Intervjuades om idrott i skolan på “Idrottens dag” på onsdagen.

Tisdagen blev också en lång dag med möten men också lite lek. Precis som förra året ordnade RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, el-hockey där ungdomar från Gute Flames mötte politiker. Ungdomarna är jätteduktiga, vilket vi politiker i ärlighetens namn inte är. Bäst gick det för oss kristdemokrater, som “bara” förlorade med 6-3. Läs mer här på RBUs hemsida. Även om formen är lekfull, så är budskapet mycket viktigt. Träning är livsviktigt för alla, men det blir särskilt viktigt för människor med funktionsnedsättning. Tack vare min träning klarar jag av betydligt mer än vad jag hade gjort annars.

I onsdags träffade jag representanter för Svenskt friluftsliv för att diskutera hur vi kan stärka dem och andra delar av civilsamhället. Förra hösten ledde jag partiets arbetsgrupp för att ta fram politik för civilsamhället och rapporten går att läsa här. Flera av förslagen står på deras önskelista. Efter mötet gick jag vidare till en annan viktig aktör i civilsamhället, Stadsmissionen, som ordnade ett intressant seminarium om migrerande EU-medborgare. Stadsmissionen gör ett oerhört viktigt arbete för dessa utsatta människor, som lever i en enorm fattigdom i sina hemländer. Det gör mig övertygad om att vår politik för att stärka civilsamhället är nödvändig och bra, samtidigt som vi måste sätta press på en del EU-länder att stoppa diskrimineringen av bland annat romer.

Panelsamtal om hur rättigheter i välfärden kan stärkas.
Panelsamtal med bland andra Maria Wetterstrand om hur rättigheter i välfärden kan stärkas.

Den sista dagen, torsdagen, ägnade jag åt att diskutera idrottspolitik med bland andra Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande, i tidningen Sport och Affärers tält. Resultatet av samtalet, och ett annat samtal jag deltog i tidigare i veckan, går att höra på Sport och Affärers hemsida. Därefter deltog jag i ett seminarium som Svenskt näringsliv anordnade om hur rättigheter i välfärden kan stärkas, också det mycket viktigt.

Jag hoppas att alla får en trevlig sommar! Nu går jag på några veckors semester, innan det är dags för årets andra valrörelse. Från och med början av augusti kommer jag att spurta för att förbättra Göteborg, förbättra näringslivsklimatet, samarbetet med civilsamhället och göra Göteborg till Sveriges bästa stad för barn och unga att växa upp i. Göteborg behöver ett nytt ledarskap.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.