Nöjd, men kan bli nöjdare

Nöjd med att Göteborg får pris, men vi kan bli ännu bättre.
Nöjd med att Göteborg får pris, men vi kan bli ännu bättre.

Idag släpps den glada nyheten att Göteborg, på delad första-plats med Stockholm, är folkets bästa idrottskommun. Detta har tidningen Sport och affärer kommit fram till genom en Demoskop-undersökning. För några veckor sedan var jag i Stockholm för att ta emot priset tillsammans med chefen för idrottsförvaltningen i Stockholm. Priset är välförtjänt, både för Göteborgs del och för Stockholms del. Vi har mycket att vara nöjda med i Göteborg, bland annat har vi en fantastiskt bredd i idrotten. Det skapar förutsättningar för elitidrottare som inspirerar andra att komma igång. Det skapar en god spiral. Idrotten finns inte bara för att det är kul att utöva, eller så här i VM-tider kanske det snarare handlar om att titta på. Det är innebär också en enorm vinst för samhället i form av minskade kostnader för sjukvård och sjukfrånvaro.

Men att vi ska vara nöjda idag innebär inte att vi inte kan vara “nöjdare” imorgon. Här kommer två snabba förslag om hur vi kan förbättra förutsättningarna för idrott, och därmed folkhälsan i Göteborg ännu mer.

Möjliggör för spontanidrott på fler platser i Göteborg. Idrottsplatser med redskap på plats ökar möjligheten att träna spontant. Platser där man kan spela fotboll är bra, men det ju faktiskt inte längre spontanidrott när man måste ha med egen boll. Jag skrev ett blogginlägg om detta redan 2011, läs det här.

Träna mer i skolan. Att idrotta i skolan förbättrar inte bara hälsan hos barn och ungdomar. Forskning visar att det också förbättrar skolresultaten, vilket verkligen behövs i Göteborg. Min partikollega Matilda Granberg Stålbert föreslog detta i fullmäktige för ungefär ett år sedan, men den rödgröna majoriteten sa nej. Läs mer om detta här.

För att genomföra dessa förslag, och göra Göteborg till en ännu bättre idrottskommun nästa år, krävs det en alliansseger och ett starkt kristdemokratiskt inflytande i valet i september.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.