Handelskammaren har helt rätt!

Sveriges bästa företagsklimat finns i Stockholmsregionen. Det visar Svenskt Näringslivs senaste ranking. Sju av de tio högst rankade kommunerna finns i Stor-Stockholm. Västsveriges kommuner får betydligt mer blygsamma placeringar. Varför det är så vet vi inte. Men det är oacceptabelt.

 

Så skrev Markus Ottemark på Västsvenska handelskammaren en viktig debattartikel i GP i tisdags. Jag håller med honom helt. Ett bra företagsklimat och välmående företag är grundläggande för att människor ska ha jobb och för att välfärden ska fungera. Västsveriges kommuner har sämre företagsklimat än kommunerna i Stockholmsregionen. Ottemark skriver att han inte vet varför det är så, men det vet jag.

Jag har flera gånger tidigare skrivit om Svenskt Näringslivs årliga ranking, till exempel här och här. Göteborg har rasat de senaste åren och ligger nu på mycket låga nivåer. Det beror till stor del på kommunens attityder och syn på företagande. Detta skriver också Ottemark i sin artikel, företagsklimatet påverkas till stor del av kommunens syn på näringslivet. Tyvärr är attityden till företagande negativ från rödgröna politiker i Göteborgs stad. Ett exempel på detta är när det ansvariga kommunalrådet för arbetsmarknadsfrågor, Mats Pilhem (V), i en debatt sade att ”det råder en överhettning av småföretag i Göteborg”. Med det uttalandet visar han att han inte förstår hur varken jobb eller välfärd skapas. Jag är övertygad om att Göteborg behöver fler småföretagare.

Göteborg måste välkomna fler företagare, underlätta för företagare att etablera sig i Göteborg och underlätta för nystartade företag att överleva. Upphandlingar måste förenklas och konstrueras så att även småföretag får en chans att vara med. Göteborg är motorn i Västra Götaland och ett bättre företagsklimat här kommer att gynna företagsklimatet både i kranskommunerna och runtom i regionen. Då kommer Västsveriges kommuner stiga på företagsrankningen, inte för att det är viktigt i sig att ligga högt i rankningen, utan för att  att ett bra företagsklimat säkrar jobb och välfärd.

Jag kämpar för ett bättre företagsklimat, men för att genomföra en förändring behöver Kristdemokraterna ett starkt stöd i valet i september. Göteborg behöver ett nytt ledarskap.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.