Bilen kör själv!

I förmiddags var jag på ett spännande studiebesök; Volvos utvecklingsprojekt ”Drive-Me”. Projektet innebär att föraren kan överlämna körningen av bilen till bilen, under vissa förhållanden. Farthållaren och den automatiska inbromsningen har funnits ett tag och nu arbetar Volvo och en mängd intressenter för fullt med att utveckla ett koncept där bilen även tar över styrningen av bilen.

När Volvos produkt kommer ut på marknaden kommer den att helt förändra hur vi använder bilen i samhället. Istället för upplevelsen av att vara instängd i en kö finns möjligheterna till smidigare trafikflöden men också att du som förare kan använda din tid på ett bättre sätt. När bilen tar över kan du göra annat. Bara en sån sak som att du med en knapptryckning på din telefonapp kan få din bil parkerad utan att du själv finns i bilen är en revolution. Men det finns många andra positiva effekter, som förbättrad säkerhet, bättre miljö, effektivare trafikplanering och mycket, mycket annat. Utvecklingsmöjligheterna som kan uppstå med det här konceptet kan nog inte toppforskarna på Lindholmen få grepp om själva, utan det blir mycket bättre genom det samarbete med andra aktörer som är påbörjat. Inte minst med Göteborgs Stad som har ett stort ansvar i att skapa en hållbar stad där både bilen och kollektivtrafiken har sin naturliga plats. Jag tror att det här är början på en mycket spännande utveckling.

Alla göteborgare känner nog hur viktigt Volvo är för Göteborg och Sverige. Jag tror att väldigt många inser betydelsen av att ha kvar Volvo med sin forskning och utveckling här i Göteborg. Tyvärr är det så att om inte utvecklingen finns så är steget till avveckling inte speciellt långt. Därför är de samarbeten som Volvo håller på att bygga upp med statliga myndigheter, med Göteborgs Stad och med andra så viktigt. Samarbetsprojektet är världsledande och det ska vi vara stolta över, och det krävs ett ständigt utvecklingsarbete och öppenhet för nya idéer för att fortsätta ligga i täten.

Avslutningsvis, missa inte de häftiga filmerna av hur bilen kör sig själv och hur den parkerar sig själv, som vi spelade in imorse.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.