Företagstrenden i Göteborg måste vändas

Röd neråtpilIdag presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankningen bygger på enkäter till företagare om bland annat attityder från politiker och tjänstemän, infrastruktur och service. Det är alltså företagarnas egna rankning av hur kommunen fungerar som presenteras. Det är tyvärr ingen rolig läsning för oss göteborgare.

Göteborg rankas idag på plats 167 av Sveriges 290 kommuner. Det är en försämring med 17 platser sedan förra året, en försämring med 70 platser under mandatperioden och med 107 platser sedan 2007. Trenden är mycket allvarlig. Företagandet är jätteviktigt för att samhället ska fungera. Utan företag blir det inga nya arbetstillfällen och inga pengar till välfärden. Om inte detta vänder så kommer detta att få negativa konsekvenser för Göteborg under en lång tid framöver.

Särskilt oroande är det med tanke på vilka förutsättningar vi har. Som Sveriges näst största stad borde staden vara en naturlig magnet för företag och som gammal handels- och industristad, med en av Europas största hamnar och stora företag som Volvo, SKF och alla deras underleverantörer, är det en bedrift att hamna så långt ner i rankningen som Göteborg gör. Svenskt Näringsliv lyfter bland annat Göteborg sätt att hantera upphandlingar, där detaljerade krav och korta avtalstider kombineras med ett för stort fokus på pris istället för kvalititet vilket gör det svårt för mindre företag att leverera. Även dialogen och attityden till företagande från kommunen lyfts som ett problem.

Detta går att vända men det kommer att kräva mycket arbete och en helt annan inställning till företagare och entreprenörskap än vad den rödgröna majoriteten har. Bättre upphandlingar och förbättrade attityder till företagande är grundläggande för att Göteborg ska vända trenden och hamna på rätt väg.

Göteborg behöver ett nytt ledarskap.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.