Viktigt motverka våld i samhället

GT-GPI helgen hade jag två debattartiklar på det tråkiga men viktiga ämnet våld. I GT skrev jag tillsammans med partikollegorna Caroline Szyber och Andreas Carlsson, båda riksdagsledmöter, om hur vi vill stoppa fotbollsvåldet. Det som hände i Helsingborg i slutet av mars, när en fyrbarnspappa misshandlades till döds, var fruktansvärt och oacceptabelt. Vi lyfter fram tre vägar för att stoppa våldet, det personliga ansvaret, klubbarnas ansvar och lagstiftarens ansvar. Särskilt viktigt är det personliga ansvaret, det är alltid den som slår som är ansvarig. Läs mer här.

Jag skrev också tillsammans med allianskollegorna Jonas Ransgård och Helene Odenjung om hur Göteborg ska bli bättre på att arbeta mot våld i nära relationer. Att utsättas för våld av en person i ens närhet, i en relation som ska bygga på förtroende, är en av de värsta kränkningar man kan utsättas för. Därför har regeringen satsat stora resurser på att öka tryggheten för våldsutsatta kvinnor, men mer kan göras.

Alliansen i Göteborg föreslog därför att bredda möjligheterna att söka hjälp och stöd, för att nå fler utsatta personer. Det vill göra genom ett virtuellt resurscenter på nätet. Det kan vara enda sättet att nå dem som av olika skäl inte kan eller vågar träffa någon fysisk och få hjälp. Det kan till exempel handla om personer som har levt i ett utsatt läge i många år. Det finns till och med personer som lever under sådana förhållanden att de rent fysiskt är förhindrade från att ta sig till en kvinnojour. Tyvärr ville inte de rödgröna ens utreda om detta kunde vara ett bra sätt att nå fler. Idag ska frågan diskuteras och beslutas i fullmäktige. Jag kan inte lova att vi lyckas övertyga den rödgröna majoriteten att ändra sig, men jag kan lova att om Alliansen vinner valet i höst så kommer vi titta på hur Göteborg kan bli bättre på att arbeta mot våld i nära relationer.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.