Regeringen bygger bättre väg till Skövde

E20 vägskyltIdag kommer det ett mycket välkommet besked från Alliansregeringen! E20 genom Västra Götaland ska byggas ut så att hela sträckan blir mötesseparerad. Göteborgs-Posten skriver om det här. Jag, och många andra, har vid flera tillfällen skrivit om hur stort behovet av just detta är.

Jag har under mina år som kommunalråd besökt flera företag runt om i Västra Götaland och i Örebro län och alla lyfter behovet av en bättre väg genom regionen. Här kan du till exempel läsa om mitt besök på Volvo Powertrain i Skövde. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är en central förutsättning för en växande ekonomi och för fler jobb. Ett bra transportsystem är en förutsättning för att företagen ska kunna verka i hela landet och hitta personal med rätt kompetens. Som göteborgare ser jag också att detta är jätteviktigt för hamnens fortsatta utveckling och konkurrenskraft.

Men detta är inte bara en fråga om företagande och arbetstillfällen. Tyvärr, måste jag säga. En utbyggnad av E20 är också en jätteviktig fråga ur säkerhetssynpunkt. Mellan 2003 och 2011 skedde 20 dödsolyckor på sträckan. Antalet olyckor med allvarliga och lindriga personskador är givetvis mångdubbelt fler. Att hela sträckan nu ska bli mötesseparerad kommer att innebära att olycksrisken minskar kraftigt.

I regionen är det framförallt Miljöpartiet som varit bromskloss för denna utbyggnad. Precis som i Göteborg är de emot allt som är det minsta positivt för den som använder bil. Syftet är gott, vi behöver förbättra miljön och använda alternativa färdmedel i mycket högre utsträckning, men det ska ske genom förbättringar för tåg och kollektivtrafik, inte genom försämringar för de som av olika skäl behöver bilen.

Det är därför bra att regeringen sedan tidigare tagit ställning för en ny stambana för höghastighetståg mellan Göteborg och Stockholm. I Göteborgsområdet är det utbyggnad mellan Mölnlycke och Bollebygd som har högsta prioritet och jag hoppas att hela sträckan via Jönköping och Linköping kan påbörjas så snart som möjligt. Vi behöver alla trafikslag för att stärka vår konkurrenskraft och färdas på ett säkert sätt i framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.