Hemlöshet i fokus

Fantastisk kväll på Faktum Galan! Stolt över mitt juryuppdrag, men ser hur långt Göteborg har kvar i arbetet för hemlösa.
Fantastisk kväll på Faktum Galan! Stolt över mitt juryuppdrag, men ser hur långt Göteborg har kvar i arbetet för hemlösa.

Igår kväll deltog jag på Faktumgalan, där flera priser delades ut till personer och organisationer som på olika sätt arbetat för bättre social inkludering. Jag var en av jurymedlemmarna, vilket givetvis var hedrande. Syftet med galan var förstås att uppmärksamma hemlöshet och social utsatthet, vilket jag tycker att tidningen Faktum gör på ett, ibland provocerande, men överlag bra sätt. Inte minst är det bra att hemlösa på detta sätt ges möjlighet att arbeta och tjäna pengar.

Tyvärr har Göteborg mycket kvar att göra i hemlöshetsarbetet. När Faktum i höstas rankade sex kommuner så kom Göteborg sist, för andra året i rad. Det tycker jag är hemskt, och min partikollega Malin Ekelund skrev en interpellation för att få upp frågan i fullmäktige. Tyvärr har Socialdemokraterna bordlagt frågan sedan december så den har inte diskuterats än.

Att alla människor har någonstans att bo är en grundläggande välfärdsfråga, men frågan är komplicerad. I början av januari skrev jag här på bloggen om Annika Kallin, som GP uppmärksammade i en artikel. Hon kunde i höstas flytta in i en egen lägenhet efter nio år som hemlös, och menar att vem som helst kan bli hemlös. För henne började det med ett antal dödsfall i familjen som gjorde att hon tappade taget. Hon började med droger och förlorade allt, barn, jobb och hem.

Annika fick bostad tack vare modellen bostad först, som Göteborg nu arbetar med i projektform. Den modellen måste tillämpas fullt ut! Att ha en bostad är grundläggande för att man ska få ordning på livet. Men för att modellen ska kunna användas mer krävs givetvis fler lediga lägenheter, och att bostadsbristen är stor känner vi alla till. Senast igår bloggade jag om bostadsfrågan här och jag har skrivit om den tidigare, bland annat här.

Det krävs också ett förebyggande arbete mot vräkningar. Det har Maria Larsson, min partikollega som arbetar med dessa frågor i regeringen gjort. Men även om det arbetet har varit bra, så kan vi inte vara nöjda än. När det går så långt att någon vräks så betyder det att det finns strukturella problem med socialtjänsten som måste åtgärdas, eller som Klara Zimmergren uttryckte det på galan igår: Stolarna som man kan ramla emellan står lite väl glest. Inte minst är detta viktigt att motverka vräkningar där barn är inblandade.

Jag vill också uppmärksamma bloggen Hemlöshet i fokus, som drivs av en annan partikollega till mig, Michael Anefur, som är regeringens hemlöshetssamordnare. Michael bloggar där om sitt och regeringens arbete mot hemlösheten. Det är bra att det finns många aktörer, både stora och små som på olika sätt arbetar mot hemlöshet. Eftersom frågan är komplicerad finns det inte en enda lösning, det krävs att vi arbetar på bred front.

Om jag får önska något pris inför framtida Faktumgalor, så är det att Göteborg prisas för bästa hemlöshetsarbete, men då krävs det som Faktumindex visat en annan politik i staden, för nya arbetsmetoder, fler bostäder och färre vräkningar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.