Det går att bygga billiga bostäder

Från inledningen av gårdagens seminarium.
Från inledningen av gårdagens seminarium.

Igår genomförde Kristdemokraterna i Göteborg tillsammans med Västsvenska Handelskammaren och Hyresgästföreningen i Västsverige ett bostadspolitiskt seminarium på Svenska Mässan. Rubriken var ”Det går att bygga prisvärda bostäder – om man vill”

Jag hade förmånen att tillsammans med Johan Trouvé från Handelskammaren och Anna Lönn Lundbäck hälsa de cirka 150 deltagarna välkomna.

De inbjudna talarna företrädde olika perspektiv på samma tema. Här fanns finansiärer, byggare, kommunala planerare och statsråd. Självklart riktade sig också väldigt många frågor till bostadsminister Stefan Attefall. Stefan berättade att regeringen under våren kommer med en rad förändringar för bit för bit göra det enklare, snabbare och förhoppningsvis billigare att bygga bostäder.

En av de slutsatser som framkom ur seminariet är att det inte finns några quick-fix lösningar. Det krävs många små steg, hela tiden för att lyckas. Det krävs också att alla aktörer samverkar i projekten. Det är när vi kan samverka, hålla uppe rättsäkerheten och utveckla respekten för varandra som vi kan bli framgångsrika. Det visade många av de goda exempel som lyftes fram under seminariet.

Jag arbetar för att kommunen ska bli mer öppen och alert mot de som vill och kan bygga, det har jag skrivit om tidigare, till exempel här. Bostadsbristen gör det svårt för unga att hitta ett stabilt boende till ett rimligt pris, och den hindrar tillväxt hos företagen. För att vi ska komma tillrätta med bostadsbristen krävs det ett maktskifte i Göteborg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.