Dags för IOK att ta större ansvar

Emma Green Tregaros naglar, från hennes instagram.
Emma Green Tregaros naglar, från hennes instagram.

Ikväll invigs de Olympiska Vinterspelen i Sotji. OS är för många en idrottslig höjdpunkt där man kan se både stjärnor i de stora idrotterna och mindre kända idrottare i sporter som knappast visas på TV annars. OS ska vara ett fantastiskt arrangemang, såväl för idrottare, alla runtomkring som gör det möjligt och alla åskådare. Men, placeringen av OS är verkligen inte oproblematisk. Rysslands utveckling har länge varit oroande, med demokratiska brister och inskränkningar i yttrandefriheten. Deras politik gentemot etniska minoriteter har länge varit förkastlig och på senare tid har, som många uppmärksammat, förhållandena för hbtq-personer har försämrats kraftigt. Allt detta är helt oacceptabelt!

Frågan om OS placering har kritiserats även tidigare i historien och det har ifrågasatts om det är lämpligt med att lägga OS i sådana här stater. Ett av OS syften är att verka för “internationell förbrödring”, inte att legitimera stater. När OS i Sotji nu diskuteras ser jag ingen sådan legitimering, snarare motsatsen. Idrottsevenemang i stater som på olika sätt kränker mänskliga rättigheter kan, om det används på rätt sätt, vara något positivt för att öka medvetenheten bland befolkningen. Idrotten kan vara ett sätt att tränga igenom den censur som vanligen råder och ge uppmärksamhet åt utsatta grupper. Att lämna Ryssland utanför kommer inte förbättra situationen.

När OS och Paralympics hölls i Beijing för sex år sedan fanns en liknande diskussion som den som pågår nu. Vi har inte sett några dramatiska förbättringar i det politiska styret i Kina, men jag vet att det gjorts vissa framsteg bland befolkningen. Jag har besökt Kina både före och efter OS/Paralympics och som funktionshindrad upplever jag stor förändring. Innan 2008 upplevde jag att människor tittade bort när jag kom, att funktionshinder var förknippat med skam och problem. Men efter 2008 var reaktionen helt annorlunda, människor log, hälsade och pratade. Inställningen och kunskapen var helt annorlunda, och jag tror att den positiva uppmärksamheten kring funktionsnedsättningar som kom med Paralympics hade en roll i detta.

I framtiden måste IOK ställa större krav på värdländer och man kan inte längre hävda att man enbart är en idrottsorganisation. Det är en stark politisk organisation med tungt inflytande över hur länder sköter sina åtaganden, inte minst när det gäller mänskliga rättigheter. Att OS hålls i ett Ryssland som på många sätt är på väg åt fel håll leder nu till stor internationell uppmärksamhet och stöd för frågor som rör mänskliga rättigheter, från Google, till brittiska Channel4 till Obama.  Avvägningen som den svenska regeringen gjort, att inte delta i invigningen men besöka själva spelen, tror jag är helt riktig. Jag tror inte att uppmärksamheten förändrar den ryska regimens inställning på kort sikt, men jag hoppas att folket ser stödet för mänskliga rättigheter som manifesteras.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.