Dags för Göteborg att ta ansvar för skolan

Debattartikel skolanSkolproblemen i Göteborg måste tas på allvar. Oavsett i vilken stadsdel man går i skolan, eller vilka förutsättningar man har ska skolan vara likvärdig. Det betyder inte att alla elever ska få samma sak, utan att alla ska få samma möjligheter att utvecklas. Skollagen är tydlig med att alla barn har rätt till stöd genom ledning och stimulans utifrån sina egna förutsättningar. Detta misslyckas Göteborg med.

De tio stadsdelarna som idag har ansvaret för grundskolan i Göteborg klarar inte av sina uppdrag. Därför vill Kristdemokraterna, och också Moderaterna och Folkpartiet inrätta en central nämnd som tar ansvar för hela grundskolan och för specialpedagogiken i Göteborg. Om ansvaret lyfts över från stadsdelarna till den nya nämnd kan de resurser som finns för stadens grundskolor och för de elever som är i behov av särskilt stöd samordnas.

Ni som följer mig vet att jag ofta skriver om skolan, här på bloggen och i medier. De sista dagarna har det blivit extra mycket. I fredags skrev jag på GP Debatt om detta och idag skriver jag återigen om att samla skolansvaret, nu tillsammans med Moderaterna, Folkpartiet och Lärarnas riksförbund. Den artikeln finns att läsa här.

I dagens huvudledare i GP står det att ett indraget stöd i längden inte är någon egentlig besparing. ”Att neka en elev stöd kan bli lika med en misslyckad skolgång som leder till ett vuxenliv på försörjningsstöd.” Jag kunde inte sagt det bättre själv. Göteborgs Stad måste satsa på barn och ungdomar, att inte göra det är så otroligt dumt.

Om Kristdemokraterna vinner valet tillsammans med Alliansen är införandet av en grundskolenämnd en av våra viktigaste prioriteringar. Skolan måste lyftas fram i stadens budget och pengar ska öronmärkas, så att de pengar som är tänkta att gå till skolan också gör det. Så är det inte i dag. För att Göteborg ska bli världens bästa stad för barn att växa upp i måste skolproblemen tas på allvar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.