Förbättra stödet vid sorg

Ur dagens GP
Ur dagens GP

Idag vill jag särskilt uppmärksamma en artikel i Göteborgs-Posten som handlar om Annika Kallin, som i augusti kunde flytta in i en egen lägenhet efter nio år som hemlös. Tyvärr hittar jag inte artikeln på nätet, men jag rekommenderar er som har möjlighet att läsa dagens GP att göra det.

Annika Kallin menar i artikeln att vem som helst kan bli hemlös och att alla sorters människor lever på gatan.  För henne började det med ett antal dödsfall i familjen, som av lätt insedda skäl, gjorde att hon tappade taget. Hon började med droger och förlorade allt, barn, jobb och hem. Nu har hon alltså ett hem igen, tack vare att socialtjänsten har ett projekt där modellen Bostad först tillämpas. Tanken med modellen är att bostaden är grundläggande för att man ska komma på fötter, bli av med eventuella drogberoenden och hitta ett arbete. Hon har också kontakt med sin familj igen.

Det finns givetsvis många faktorer bakom hemlöshet. Att bekämpa droger är jätteviktigt, men det är minst lika viktig att arbeta förebyggande så att droger inte efterfrågas. Utan någon djupare kunskap om det enskilda fall som Göteborgs-Posten skriver om idag, så har sorg varit en stark bidragande orsak till missbruket och hemlösheten, och det är viktigt att ha med sig.

Det går ju inte att ta bort sorgen, oavsett hur mycket vi förebygger så kommer människor alltid att råka ut för hemska olyckor eller brott, men det går att påverka hur vi hantera sorgen. Det är jätteviktigt att vi får möjlighet att sörja anhöriga som går bort eller blir allvarligt sjuka och att vi tar hänsyn till att sorgeprocessen tar tid. Ett exempel som är mycket glädjande är att tiden som man kan ta ut särskild föräldrapeng om ens barn dör utökades från 10 till 90 dagar den 1 januari. Jag skrev om det här. Jag tycker också att det är rimligt att titta på om socialtjänsten kan tillhandahålla psykologer vid sorg, och i vårt budgetförslag för Göteborg, skriver Kristdemokraterna om att förbättra stödet för barn, vars anhöriga dött eller råkat ut för en allvarlig sjukdom. Allt detta är viktigt för att förebygga situationer där människor inte kan kontrollera sin sorg och därmed riskerar att falla utanför samhällets skyddsnät.

Det är väldigt glädjande att Annika Kallin nu har en bostad, blivit drogfri och kommit i kontakt med sin familj. För att fler ska kunna få den möjligheten krävs det att Göteborg fullt ut arbetar utifrån Bostad först-modellen, och inte bara i projektform. Då krävs det givetvis att Göteborg bygger fler bostäder, vilket jag bland annat har skrivit om här. Då krävs det ett maktskifte i Göteborg i september.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.