Mjuka värden löser hårda frågor

Imorse kunde vi höra på radion att det finns miljoner att tjäna på att ge tidiga stödinsatser till elever med koncentrationssvårigheter eller funktionsnedsättning. Det är väl egentligen ingen nyhet att förebyggande insatser betalar sig mångdubbelt på lite längre sikt, men det är ändå en jätteviktig fråga som borde få större uppmärksamhet.

Innan jag skriver mer om vinsterna med att sätta in resurser tidigt, så vill jag ändå säga att den ekonomiska vinsten inte är eller får bli det främsta skälet. Det viktigaste skälet till att sätta in stödresurser för barn är givetvis att alla barn har rätt att få stöd att utvecklas och nå sin fulla potential. Inte för att de ska bidra till samhället, utan för att de är människor. Människans värde är okränkbart och måste alltid sättas främst.

Men det innebär ju inte att de ekonomiska argumenten är ointressanta och bra att känna till. I radioklippet imorse intervjuades två nationalekonomer som har räknat på hur skolans kostnader mycket senare blir till vinst eller förlust i andra delar av en kommuns verksamhet. Till exempel kostar stödåtgärder i skolan för den som har en kognitiv inlärningssvårighet ungefär 25000 kronor. Men dessa hjälpmedel leder till att fler får fullständiga betyg, vilket gör det enklare att hitta ett jobb. Kostnaden för arbetslöshet är betydligt högre. Det handlar bland annat om utbildningskostnader, bidrag och uteblivna skatteintäkter. Enligt Ingvar Nilsson, en av ekonomerna i inslaget, så blir kostnaden för att komma in på arbetsmarknaden två år senare ungefär en miljon kronor. Det är fyrtio gånger så mycket som 25000.

En kortsiktig besparing blir senare en mycket större förlust, fast i någon annans budget. Jag har sagt detta förut, till exempel när Dalheimers hus beslutade att ta betalt för arbetande assistenter på badet. Ju tidigare rätt resurser kan sättas in för den som behöver det desto mer pengar kan sparas på lång sikt. Svårigheten ligger i att vänta på resultat som inte bara kommer i framtiden, utan kanske också inte märks när de fungerar. Jag brukar säga att mjuka värden löser hårda frågor, men det är skönt att få lite siffror på det också.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.