Minst 358 miljoner skäl att minska sjukfrånvaron

Även om vi närmar oss jul- och nyårsledigheterna så har vi fortfarande en del arbete kvar. I onsdags hade vi årets sista möte med Kommunstyrelsens Personal- och arbetsmarknadsutskott, som jag sitter i. På mötet hade vi en intressant genomgång av hur sjukfrånvaron ser ut i Göteborg, hur den fördelar sig mellan olika förvaltningar och yrkesgrupper. Detta är viktiga frågor av många skäl.

Sjukfrånvaron i Göteborgs Stad ligger på en högre nivå än både Stockholm och Malmö och den ökar. Vid utgången av 2012 låg den på 6,8 procent. Detta är ett stort problem. Självklart ska man inte arbeta om man är sjuk, men det finns mycket man kan göra för att förebygga sjukdomar, stress och annan ohälsa.

Tidigare i höstas besökte jag äldreboendet Gerdas gård i Högsbo. De har mycket hög kvalitet i sin verksamhet och är ett av Göteborgs bästa äldreboenden. Men deras verksamhet har inte fått mer pengar än någon annan, deras kostnader ligger snarare under budgeten. Anledningen är just att de fått ner sjukfrånvaron, och därmed slipper en massa merkostnader. I förrgår på utskottsmötet berättade tjänstemannen som arbetar med frågan att hon beräknar att sjukfrånvaron kostar Göteborg cirka 358 miljoner kronor om året (siffran var osäker men kan ses som en antydan). Förutom att sjukdomar, stress och ohälsa orsakar mänskligt lidande och andra problem så finns det alltså ytterligare 358 miljoner skäl att göra allt vi kan för att minska problemet.

Ansvaret ligger både på den enskilde medarbetaren och på arbetsgivaren, alltså kommunen. Att tvätta händerna är ett enkelt sätt minska risken för sjukdomar. Man kunde faktiskt se att sjukfrånvaron gick ned när oron för svininfluensan var som störst för några år sedan, just för att folk var mer noga med hygienen.

För kommunen finns det givetvis mycket att göra. Genom ordentliga resurser och verktyg till de som arbetar i omsorgen kan stress och psykisk ohälsa förebyggas. För mig är det självklart att resurser till skola och äldreomsorg ska öronmärkas så att de verkligen går till det som är tänkt. Möjligheter till friskvård och motion ska finnas och det är viktigt att det fortsätter att utvecklas så att det finns alternativ för alla. Men tyvärr kommer det alltid att finnas problem, så det är viktigt att det finns välfungerande rehabilitering.

Detta är inte kostnader, utan investeringar som inte bara ger friskare människor, utan också hundratals miljoner om året som kan användas till att förbättra kvaliteten i förskola, skola, äldreomsorg och allt annat kommunen gör.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.