Barngrupperna i förskolan måste bli mindre

Skolverket meddelar idag att de tar bort rekommendationen att det ska vara högst femton barn i varje grupp i förskolan. Jag tycker att detta är ett helt galet beslut. Vad som är ännu konstigare än beslutet i sig, är motiveringen: Att rekommendationen ändå inte följs.

Kvaliteten i förskolan är en fråga som engagerar många. I Göteborg har frågan om hur stora barngruppernas storlek varit aktuell länge. Jag skrev om det här och här i december förra året, men så sent som i förra veckan hade kommunfullmäktige en lång diskussion om det.

Regler och rekommendationer finns ju av en anledning, inte för sin egen skull. Anledningarna till rekommendationen om 15 barn är för mig självklara. Alla barn behöver bli sedda och ha tid med de vuxna på förskolan och det blir svårare ju fler barn det är i gruppen. Ljudnivån blir högre och sjukdomar sprids lättare, bara för att nämna några skäl.

Kristdemokraterna vill att Göteborg ska sätta Skolverkets rekommendation på 15 barn i varje grupp som ett maxtak att sträva mot. Det har Stockholm gjort, och där är barngrupperna betydligt mindre än i Göteborg. Majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen vägrar (trots att Socialdemokraterna på riksnivå verkar tycka att rekommendationen varit bra). Skolverkets beslut kommer inte att göra det enklare för oss att argumentera för barnens bästa.

Märkligast av allt tycker jag ändå att motiveringen är; att rekommendationen ändå inte följs. Vad mer kan tas bort på grund av det inte alltid följs? Trafikregler? Skatteregler? Vapenregler? Idrottsregler? Om inte rekommendationer följs är det ännu viktigare att påpeka varför de finns och att arbeta hårdare med att se till att de efterföljs – inte ta bort dem.

Många lärare är mycket kritiska och jag håller med Lärarförbundets ordförande som säger till Aftonbladet att detta sänder helt fel signaler. Jag kommer att fortsätta arbeta för ett maxtak i Göteborg för att alla barn ska få så bra uppväxtvillkor som möjligt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.