Mandela är värd att hyllas

I Soweto med Blitz Academy-projektet
I Soweto med Blitz Academy-projektet

Ibland får jag frågan ”vem är din största förebild?”. Jag har aldrig kunnat svara på det. Hur ska man bara kunna välja en? Det finns många människor som på olika sätt gjort oerhörda insatser för samhället, inom idrotten eller för sig själva. Att bara välja en går inte. Det går inte heller att lyfta en människa som helt och hållet god, som en människa vi alla kan se upp till. Alla har bra och dåliga sidor. Istället får man välja de egenskaper och bedrifter man tycker om hos olika människor och se upp till dem.

En person som hade flera egenskaper att se upp till var Nelson Mandela, som gick bort idag, 95 år gammal. Vilket liv han har haft. När Mandela föddes var Sydafrikanska unionen en del av det Brittiska imperiet, med kung George V i London som statschef. Mycket har hänt sedan dess.

Mandela satt 27 år i fängelse för sin kamp emot apartheid. Jag har själv vart på Robben Island och sett den cell han satt i under en stor del av denna tid. Det måste ha varit otroligt påfrestande och krävt ett enormt starkt psyke, en uthållighet och en tro på förändring. 1985 avstod Mandela från ett erbjudande om frigivning i utbyte mot att ge upp den väpnade kamp han lett sedan massakern i Sharpeville 1960. Men det är inte hans uthållighet som imponerar mest och hans kamp jag ser upp till. Det är att han förespråkade fred och försoning efter så många år av orättvisa. Det inger hopp om att försoning är möjligt även i andra konflikter.

Jag tycker om Sydafrika och har varit där flera gånger. I Soweto arbetade jag med projektet Blitz Academy där barn och unga får möjlighet att prova olika sporter och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Mer om det kan man höra i det här klippet från 2009.

Allt är inte bra i Sydafrika, som nu styrts av Mandelas socialdemokratiska parti ANC i snart 20 år. Fattigdomen är utbredd och hanteringen av HIV/AIDS är minst sagt undermålig. Ingen ledare eller människa är perfekt, men många har egenskaper att se upp till. Jag vill hylla Nelson Mandela, som var en av vår tids giganter.

Uppdatering: Nu har jag hittat en bild från Sydafrika också.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.