Man måste vilja göra rätt för sig

Idag har vi årets sista kommunfullmäktige i Göteborg och det är många viktiga ärenden på listan. Ett av dem är debatt om Granskningskommissionens rapport. Granskningskommissionen tillsattes för två år sedan för att titta på om det finns något i Göteborg som skapat grund för de oegentligheter som funnits i Göteborg. Tyvärr har vi även på senare tid sett att detta är en aktuell fråga. Här kommer det anförande som jag höll för en liten stund sedan i fullmäktige.

Precis som man behöver backspeglar för att köra bil så behöver man ha en bild av historien för att arbeta framåt. Därför är det jättebra att Granskningskommissionen gjorde en genomlysning av historien. De visar att öppenhet och transparens är viktigt. De visar på hur viktigt det är att beslut inte bara blir bra, utan att de också tas på ett korrekt sätt. Om en kultur skapas där det inte är viktigt att processen är korrekt, så är risken överhängande att man hamnar i den situation som Göteborg befinner sig i.

I debatter och samtal har jag många gånger lyft hur viktigt det är att Göteborgs ledarskap agerar med gott exempel. Om man inte själv agerar som ett föredöme så kan man inte heller begära att alla beslut i organisationen går rätt till. Vi även under de senaste åren tagit beslut som ligger i gråzonen, och jag har hela tiden sagt att vi måste sluta med det.

Till och med under den senaste månaden har vi tyvärr sett flera exempel på hur företrädare för Göteborgs stad inte behandlar våra gemensamma resurser med respekt. Detta visar att arbetet med att vända på alla stenar och att vi fortsätter att prata om värderingar för att försöka skapa en positiv kultur måste fortsätta. Jag betonar värderingar och kultur, därför att jag tror inte att det är möjligt att skapa ett system där man inte KAN göra fel. Det enda som långsiktigt kan stoppa det fusk som förekommer är viljan att göra rätt istället för fel. Vi måste fortsätta sträva efter ett samhälle med så goda värderingar att man inte vill göra fel.

Göteborgs Stad är en mycket stor arbetsgivare, och det är kommunfullmäktige som är ytterst ansvariga för alla medarbetare. Det är väldigt viktigt att säga att även om kulturen i Göteborg inte är och inte har varit bra i alla lägen, så är det några få som inte skött sig. Om en stund ska vi diskutera Göteborgs bolagsstruktur. Det är ett ärende som delvis snuddar vi den här debatten och jag kommer att återkomma till det här ämnet även då.

De allra flesta medarbetare i Göteborgs Stad gör varje dag ett fantastiskt och viktigt arbete. Men en röd strumpa kan förstöra en hel tvätt, som jag sagt vid något tillfälle tidigare här i fullmäktige. Alla anställdas rykte förstörs när några få missköter sig. Och alla göteborgares rykte riskerar att förstöras när Muteborg och Vilda Västsverige blir öknamn bland media och allmänhet. Som tur är har detta inte påverkat Göteborgs varumärke som evenemangs- och turiststad, än, men vänder vi inte utvecklingen så tror jag att vi riskerar att en viktig näringsgren försvinner.

Jag gör allt jag kan för att bidra till att vända utvecklingen, och jag vill att Göteborg i framtiden ska förknippas med öppenhet, transparens och goda värderingar. Vi måste ha ett Göteborg där alla, inte bara de allra flesta, gör rätt för sig. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska visa vägen. Vi har det yttersta ansvaret för ledningen, och vill vi att saker och ting går rätt till i stadens alla verksamheter måste vi agera på det sätt vi kräver av andra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.