Allt ska fram!

I förmiddags blev jag intervjuad av Göteborgs-Postens Daniel Olsson om att flera bolag som ägs av Göteborgs stad anlitat konsulter för att hantera avslöjandena om fastighetsmässan i Cannes. Intervjun med mig finns här.

Jag blir uppriktigt sagt förvånad över hur dåligt dessa bolag och Fastighetskontoret har hanterat situationen efter Uppdrag Granskning för ett par veckor sedan. Att lämna in kvitton och få ersättning för exklusiva viner, en klänning och lägga hundratusentals kronor på en öppen bar är givetvis oacceptabelt i sig, men hur de ansvariga i efterhand hanterar frågorna är också riktigt illa.

Är man ansvarig politiker eller tjänstman så är det ens skyldighet att svara. Att anlita konsulter för att slingra sig undan och förhala när journalister ställer frågor är i strid med lagen, som tydligt säger att myndigheter ska lämna upplysningar, att frågor ska besvaras och underlätta kontakt. Allmänna handlingar ska lämnas ut så snart det är möjlighet, helst direkt. Att det är göteborgarnas pengar som betalar konsulterna är fruktansvärt oetiskt.

Göteborg har en informationspolicy som antogs 2002. I policyn är öppenhet centralt. Som jag sa till GP förut så vet jag faktiskt inte vad som är värst, om bolagen och Fastighetskontoret inte känner till policyn, eller om de struntar i den. Jag kan inte se att det finns något annat alternativ än dessa två till varför de hanterat frågorna som de gjort.

Som jag har sagt innan krävs det ett omfattande arbete med värdegrunden för att komma till rätta med fusk och oegentligheter. Kommunen måste vända på alla stenar och för att skapa en positiv kultur. Vi måste också se över om vi verkligen ska ha så många och så stora bolag. Jag har tidigare varit tydlig med att jag till exempel inte tycker att Göteborgs stad ska driva hotell, och det finns givetvis också anledning att se över andra bolag. Det krävs ett maktskifte och ett nytt ledarskap i Göteborg nästa år för att kunna komma till rätta med detta.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.