Göteborg måste vända på alla stenar

Jag blev mycket arg efter söndagens Kalla Fakta.
Jag blev mycket arg efter söndagens Kalla Fakta.

I mitt uppdrag som kommunalråd pratar jag med media flera gånger i veckan om alla möjliga olika frågor. Men de sista dagarna har jag ändå haft ovanligt mycket kontakt med tidningar, TV och radio. Det är inte konstigt, de senaste två veckorna har det varit tre stora avslöjanden som kräver att vi politiker agerar. För att inte detta blogginlägg ska alldeles bli för långt så skriver jag bara om det som avslöjats av Uppdrag Granskning och Kalla Fakta, men givetvis är också Göteborgs-Postens artiklar om Grefab viktiga.

Förra onsdagen visade Uppdrag granskning hur tjänstemän och politiker i Göteborgs stad haft stora utgifter och slarvat med kvitton på ett sätt som allvarligt påverkar förtroendet för dem. Jag tycker att Göteborg ska vara representerat på internationella mässor som den i Cannes, men det måste finnas en rimlighet i hur mycket det kostar. Att lägga hundratusentals kronor på en öppen bar är verkligen inte rimligt.

Det är givetvis också oacceptabelt att slarva med kvittoredovisning och med attestering av kvitton på det sätt som avslöjats. Men det jag tycker är värst av allt är att de ansvariga sedan väljer att vara tysta i flera dagar innan man kommenterar alla uppgifter. Oavsett om det rör sig om slarv eller uppsåt så har man som politiker eller tjänsteman på den nivån ett ansvar inför medborgarna att uttala sig.

Nu krävs att de rekommendationer som Granskningskommissionen lyfte fram i våras införs. Det krävs också att alla förvaltningar och bolag snabbt börjar arbeta utifrån de regler för till exempel kvittohantering som fullmäktige beslutat om. Det är också bra att Regeringen ser över hur den kommunala revisionen ska fungera i framtiden. Men viktigast av allt är att vi ständigt diskuterar värdegrundsfrågor och hur vi förhåller oss till våra gemensamma resurser. Det går aldrig att skapa ett samhälle där man inte kan göra fel, vi måste skapa ett samhälle där man inte vill göra fel. Läs om vad jag har sagt om detta bland annat här.

I söndags kväll visade Kalla Fakta att ett stort antal kommuner, inklusive Göteborg, har anlitat konsulter för att lära sig hur man kommer runt det ansvar som LSS innebär. Att kommuner lägger pengar på detta är oacceptabelt. Kristdemokraterna skickade i måndags in en interpellation till fullmäktige med frågor om hur dessa konsulter använts i Göteborg, och den kan du läsa mer om här. Det är viktigt att frågan diskuteras i kommunfullmäktige, därför att alla göteborgare har möjlighet att ta del av diskussionerna där. Läs mer om vad jag har sagt och skrivit om detta här, här och här.

Gemensamt för båda avslöjandena den senaste veckan är att det handlar om bristande omdöme. Göteborg behöver ett nytt ledarskap, inte därför att jag tror att allt fusk och alla tveksamheter försvinner för att Alliansen tar över, utan därför att det krävs ett ledare som inte är rädda för att vända på alla stenar och granska sig själva.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.