Barns rättigheter på UNICEFs agenda

Geneve1Idag och imorgon är jag på konferens i Genève och representerar UNICEF Sverige, där jag sitter i styrelsen. UNICEF står för the United Nations Children’s Fund och arbetar på uppdrag av FN för att förverkliga barns rättigheter. Med Barnkonventionen som grund arbetar organisationen i över 190 länder för alla barns rätt till överlevnad, trygghet, utveckling och inflytande, bland annat genom att bilda opinion och samla in pengar.

Geneve2Målet för UNICEF är att vara den drivande kraften som hjälper till att bygga en värld där alla barns rättigheter är uppfyllda. Jag tycker att det en mycket bra vision, som tydligt säger att UNICEF ska hjälpa till, men inte ta över ansvaret. Det är också en realistisk vision, som säger att världen måste byggas. Det kommer att ta tid, men det är viktigt att ha ett tydligt mål. En viktig målsättning för UNICEF är att Barnkonventionen ska efterlevas överallt i världen och att barnens bästa alltid ska sätts i främsta rummet. Både Kristdemokraterna och UNICEF har länge arbetat för att Barnkonventionen ska bli svensk lag.

Geneve3I Genève ska vi diskutera hur vi kan arbeta tillsammans för att förbättra barns situation runt om i världen. Representanter från de olika nationella organisationerna kommer att vara på plats och jag ser fram emot att få diskutera hur vi ska arbeta över nationsgränser för att barn ska få bättre uppväxtvillkor. Samverkan och dialog är rätt väg att gå och jag tror att vi kan lära av varandra genom att alla delar med sig av goda exempel på arbetssätt och insatser.

Vi har en lång väg att gå tillsammans i arbetet att stärka barns rättigheter. Det finns mängder med exempel på att UNICEFs arbete gör skillnad. Några konkreta projekt är de mot undernäring i Guatemala och Zambia; vård till barn i Afghanistan; gratis sjukvård till barn och mammor i Sierra Leone och 350 miljoner myggnät till Afrika för att stoppa malaria som är en av de främsta dödsorsakerna bland barn där. Dessa saker känns långt borta i den värld vi lever i hemma, men också i Sverige finns det saker som kan bli bättre för barn.

Det kan handla om allt från familjehemsplacerade barns rättigheter, till åtgärder mot mobbning eller barns hälsa och möjligheter till en aktiv fritid. Det finns mycket att lära av varandra, och jag ser fram emot två intressanta dagar här i Schweiz.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.