De borde arbeta med saker, inte med människor

I kvällens Uppdrag Granskning skildras hur en del friskolor väljer bort studiesvaga och stökiga elever – till förmån för elever man anser vara mer önskvärda. Under dagen har flera medier skrivit om detta, bland annat DN och GP. Jag tycker att programmet visar på en motbjudande människosyn hos några personer på vissa skolor. Lagen är väldigt tydlig och säger att alla skolor måste vara öppna för alla barn. Att lagen inte följs är givetvis oacceptabelt.

Men vad som är ännu mer upprörande än att lagen inte följs är den människosyn som detta speglar, att säga att vissa elever är välkomna medan andra ses som problem visar på en fruktansvärd människosyn. Det gör mig fruktansvärt arg. Skolan måste präglas av värderingen att alla människor är lika mycket värda. Håller man inte med om det ska man arbeta med saker, inte med människor och absolut inte med barn. Alla barn har rätt till så goda uppväxtvillkor som möjligt, och det innebär givetvis en skola som är fri från den här typen av diskriminering.

Tyvärr utnyttjar politiker och debattörer på vänsterkanten direkt detta som argument att stoppa valfriheten och stänga ner friskolorna. När några missköter sig ska ett helt system stängas ner verkar de tycka. Men det fria skolvalet finnas för att försöka säkerställa alla elevers rätt att gå i en skola som passar det enskilda barnet. Nu är det viktigt att skolsystemet förbättras så att alla elever får lika möjlighet att gå i den skola de vill, istället för att alla elever stoppas från att välja. Vi får aldrig sluta arbeta för ett samhälle där alla barn får växa upp med så goda förutsättningar som möjligt. Det gäller givetvis också skolan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.