Västtrafik bromsar sig in i framtiden

Idag skriver Göteborgs-Posten återigen om att Västtrafik gör stora neddragningar i trafiken i december. Bland annat dras industribussarna till Volvo i Torslanda ner, vilket vållat protester. Kristdemokraterna ifrågasatte för några veckor sedan indragningen av just industribussarna, genom en interpellation av min partikollega i kommunfullmäktige, Marianne Bergman. Läs interpellationen här. Vi väntar oss svar på om kommunstyrelsens ordförande är nöjd med beslutet att industribussarna dras in, och om inte, vilka åtgärder som vidtas för att ha kvar dem.

Istället för industribussarna ska resenärerna hänvisas till de expressbussar som idag passerar Volvo. Enligt Västtrafik är ändringarna till fördel för de flesta, trots att de innebär att många tvingas till ett byte. Indragningen av busstrafiken innebär att restiderna till och från Torslanda förlängs med upp till elva minuter.

Även om elva minuter inte låter som speciellt länge så innebär detta, tillsammans med att många resenärer nu tvingas byta på vägen, att kollektivtrafikens konkurrenskraft gentemot bilen försämras. Givetvis kommer färre välja att åka buss.

Jag förstår problematiken med att bussar är fullsatta en väg och sedan tomma på vägen tillbaka, men det måste finnas andra lösningar. Kollektivtrafiken ska vara ett attraktivt alternativ till bilen. Genom dessa försämringar riskerar Västtrafik att köra halvtomma bussar båda vägarna, medan antalet bilar ökar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.