Social upprustning – från ord till handling

Vi var ett stort gäng på besök i Vårby Gård igår.
Vi var ett stort gäng på besök i Vårby Gård igår.

Igår gjorde jag ett väldigt intressant studiebesök tillsammans med min partikollega, bostadsminister Stefan Attefall. Vi besökte Huddinge kommun för att lära oss mer om hur en kommun och ett fastighetsbolag kan samarbeta för att lyfta ett socialt utsatt område. I Vårby Gård har fastighetsbolaget Balder köpt in ett stort antal lägenheter samt områdets centrum. Företaget satsar långsiktigt och målmedvetet på att förbättra boendemiljön, både i fastigheterna men också i miljön runt husen. Fastighetsägaren berättar hur de helt och hållet vänt på alla perspektiv. Det är mer dialog, medverkan och mänsklig närvaro från fastighetsägarens sida än någonsin tidigare. Arbetet går ut på att skapa trivsamma miljöer och bygga upp ett sargat rykte för området. I grund och botten handlar det om att ge människorna som bor där ett hopp om en bättre framtid.

Att beskriva den förändringsprocess som börjat i Vårby Gård låter sig inte göras på ett rättvist sätt. Det måste ses och upplevas på plats. Den insikten sammanfattar egentligen hela projektet. För det hela handlar om människor och våra relationer med varandra – oavsett vilken roll du har. Därför måste man träffa människorna i Vårby Gård för att själv ska kunna uppleva hur positivt de ser på den resa som bara har börjat.

Balder arbetar med de mjuka värdena i de hårda frågorna. De lägger ned stor möda för att skapa mänsklig kontakt istället för byråkratiska brev. Trivsel och trygghet i boendemiljön skapar tillförsikt om dina möjligheter i andra delar av livet. Det är en långsiktig investering som leder till högre hyresintäkter och lägre underhållskostnader. Samtidigt blir bostäderna och den yttre miljön bättre. Detta är en mycket god utveckling.

Huddinge kommun å sin sida arbetar med att förändra sina attityder, sitt bemötande och sina arbetssätt gentemot de boende i Vårby Gård. Ska förändringsprocessens olika delar lyckas får den inte fastna i olika kommunala långbänkar. Det offentliga måste leverera. Om en fastighetsägare, oavsett vilken det än är, ska våga ta sig an ett projekt av de slag som Balder gjort i Vårby Gård, måste kommunen och andra offentliga instanser vara på tårna och sköta sin byråkratiska apparat för stödja processen. Tyvärr har nog många upplevt att byråkrati kan mala ner engagemang. Men Huddinge kommun har levererat och visat att kommunen är till för sina invånare, och inte tvärtom. Det är mycket bra. Nu hoppas jag – och säkert många med mig – att konceptet och viljan kan överföras till något eller några områden i Göteborg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.