Höj kvaliteten i all äldreomsorg

Idag är det internationella dagen för äldre. Äldres situation är alltid viktig att uppmärksamma och förtjänar stort utrymme, både i media och i politiken. Igår kunde vi läsa i GP om frustrationen hos personalen på Rosa Huset och Krokslätts äldreboende för att många av de äldre som bor där tvingas flytta. Personalen påpekar att de mänskliga värdena borde sättas främst. Den artikeln kan du läsa här. Den ekonomiska aspekten är viktig och budget ska hållas, men äldreomsorg tillhör kommunens kärnverksamhet och vad ska pengarna gå till om inte det? När det målet är uppnått och om det då finns tid, pengar och kraft över kan vi göra annat. Inget annat är värdigt.

Äldre göteborgare ska bemötas med respekt och de ska ha makt och inflytande över hela sin livssituation. Alla göteborgare ska kunna åldras med värdighet och service, vård och omsorg ska ges utifrån en helhetssyn på den enskilde. Det är viktigt att de äldre själva får möjlighet att välja hur de vill ha sin omsorg.I en artikel i Göteborgs-Posten om hur nöjda äldre är på olika äldreboenden i staden, framgår det att tre av de åtta bästa äldreboendena i Göteborg är drivna av andra än kommunen.

De nio sämsta är alla drivna av kommunen. Artikeln kan du läsa här. Detta är en tydlig signal på att det är viktigt att stötta de alternativ som finns och säkerställa det fria valet.Denna undersökning visar också att många av de privata aktörerna håller god kvalitet och att kommunen kan lära sig mycket av dessa. Kvalitet är alltid det viktigaste och det illustreras bäst av hur nöjda de äldre är.

Vi vill att valfriheten ska öka. Kristdemokraterna har länge kämpat för att införa Lagen om Valfrihet (LOV) i Göteborg inom hemtjänsten. Lagen innebär att den som vill, får välja hemtjänstutförare. Ökad valfrihet och ett större utbud av aktörer innebär större tillgänglighet och bättre kvalitet inom äldreomsorgen. Den rödgröna majoriteten i Göteborg är fortfarande övertygade om att de vet bättre än göteborgarna hur äldreomsorgen ska utformas, trots att statistiken tydligt visar att de privata äldreboendena har de mest nöjda äldre. Vi ska inte undvika privata utförare, bara för att de är privata. Låt nu göteborgarna också fritt välja hemtjänst.

Självklart finns goda och dåliga exempel på äldreomsorg driven både i privat och kommunal regi. Därför måste vi uppmärksamma de goda exempel som finns samtidigt som vi ställer höga krav på alla utförare, för att de äldre ska få en så god omsorg som möjligt. Att lyfta goda exempel och lära av varandra är viktigt för att inspirera och motivera till förändring. Detta behövs inte minst inom äldreomsorgen i Göteborg. Alla kan bli bättre. Framförallt den kommunala äldreomsorgen i Göteborg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.