Så blir Sverige bästa landet att växa upp i

Jag i talarstolen. Bakhuvudena tillhör Desirée Pethrus, Maria Larsson och Stefan Attefall.
Jag i talarstolen. Bakhuvudena tillhör Desirée Pethrus, Maria Larsson och Stefan Attefall.

Under helgen har jag varit på Kristdemokraternas riksting i Karlstad tillsammans med flera hundra partivänner. Rikstinget började i torsdags och höll på till lunch igår och under dagarna behandlade vi ett stort antal olika frågor.

Den viktigaste frågan på rikstinget var hur Sverige ska bli världens bästa land för barn och unga att växa upp i. Vi beslutade redan för två år sedan, när vi var i Umeå, att det skulle vara vårt främsta fokus. Sedan dess har flera olika arbetsgrupper jobbat med olika förslag för att göra detta så konkret som möjligt, och i fredags kunde partistyrelsen presentera 90 konkreta förslag för rikstinget att ta ställning till. Ett kort sammandrag finns här.

Bland annat kommer Kristdemokraterna nu driva att alla kommuner ska ha ett tak för hur många barn som det får finnas i varje förskolegrupp. Ett annat förslag är att öka antalet idrottstimmar i skolan. Idag har elever 500 timmar idrott i grundskolan. Detta vill vi öka till minst 600. I våras skrev jag tillsammans med Peter Kullgren, kommunalråd i Karlstad, om hur viktig skolidrotten är. Den artikeln kan du läsa här.

För att minska arbetslösheten, vilket inte minst är viktigt för unga, vill vi ändra finansieringssystemet för Arbetsförmedlingen. I framtiden ska arbetsförmedlare ersättas för varje jobb de förmedlar. Vi vill också konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen, så att fler kan förmedla arbeten.

Men flera andra viktiga frågor diskuterades också. För partistyrelsens del var det jag som var ansvarig för utrikes- och säkerhetspolitik, och beslutet att vi vill ha en utredning om för- och nackdelar med ett eventuellt NATO-medlemskap fick stor uppmärksamhet i medierna. Läs mitt anförande om utrikespolitiken här.

Göran Hägglunds utspel om att vården måste samordnas mer nationellt fick också stor medial uppmärksamhet. I sitt tal sa Göran att han är öppen för att utreda om ansvaret för sjukvården i framtiden ska ligga på staten, istället för som idag, på landstingen. Detta skulle vara en stor förändring av den offentliga sektorn, och det är modigt av Göran att lyfta detta. Vi ser att det finns stora skillnader i hur vården fungerar mellan olika delar av landet och alla förslag för hur vården ska förbättras är givetvis viktiga att diskutera.

Förutom politiken så är det också väldigt trevligt att träffa partivänner från hela landet. Alla jag träffar drivs av ett starkt engagemang. Det kan vara engagemang för vården, för barnen, för miljön eller för utvecklingen i Afrika, och det är fantastiskt att denna bredd finns.

Avslutningsvis vill jag återigen tacka alla ombud och andra närvarande för förtroendet att välja om mig som andre vice ordförande för partiet. Jag ska göra mitt allra bästa för nå ut med vår politik och stärka vårt parti i de kommande valen. Min magkänsla säger att det kan gå riktigt bra!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.