Oacceptabel registrering av romer

De senaste åren har länder som Ungern och Frankrike, med rätta, fått hård kritik både från EU och från enskilda länder, däribland Sverige, på grund av situationen för den romska befolkningen. I Ungern finns det en utbredd rasism och starka främlingsfientliga krafter representerade i parlamentet. Här i Sverige har Skånepolisens register över romer varit den stora frågan under den gångna veckan, och det kommer givetvis att vara aktuellt under en lång tid framöver.

Frågor som varför registret skapades, när det gjordes och vilka som kände till det måste utredas grundligt. De drabbade, inte minst barnen, måste få upprättelse. Vi vet att detta inte är en isolerad händelse, varken till tid eller rum. Under lång tid har de romska grupperna diskriminerats på grund av stereotypa fördomar. Stadsmuseet i Göteborg visar detta med sin utställning. Sverige och Göteborg har inte varit några undantag genom historien. Rasismen måste lyftas upp på EU:s dagordning.

Lika viktigt som det är att utreda bakgrunden till polisens register är det att förhindra att detta händer igen. Historien visar att det inte är lätt, men det är en av de viktigaste uppgifterna vi har som samhälle. Regeringen har tagit initiativ till att förbättra villkoren för romer i samhället genom ett pilotprojekt för romsk inkludering och förra våren utsågs fem pilotkommuner att arbeta med detta. Tanken är att dessa ska ta fram goda exempel som ska spridas över landet. Göteborg är en av dessa pilotkommuner och nu pågår arbetet med att identifiera behov och problem.

Bättre inkludering leder till förbättrade attityder och större kunskap, och det är i grunden det viktigaste för att motverka rasism och diskriminering. Men det finns också lagstiftning som kan skärpas, för att skydda den personliga integriteten. Kristdemokraterna föreslog i augusti att personlig integritet ska grundlagsskyddas, och vi vill konsekvenserna av ett eventuellt register som ger varje medborgare information om vilka myndigheter som lagrar ens personuppgifter. Men om polisen upprättar sådana här register i hemlighet, vilka lagar skyddar då? Som jag ser det är det bara goda värderingar som i längden kan skydda oss mot den här typen av rasism.

I framtiden kommer registret sannolikt vara en skamfläck i Sveriges historia och en påminnelse om att vi inte är ett undantag från den mörka historia som länge präglat Europa, och fortfarande gör det. Det som möjligen kan ses som positivt är att vi nu måste rannsaka oss själva, diskutera hur romer behandlas i Sverige och framförallt, hur ska vi se till att detta aldrig händer igen?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.