Bra budget för barn och unga i Göteborg

Jag och Rickard Nordin (C) i radiointervju.
Jag och Rickard Nordin (C) i radiointervju.

Idag presenterades regeringens budget i sin helhet och debatten pågår nu för fullt i riksdagen. Här i Göteborg presenterades budgeten av mig och riksdagsledamöter från Moderaterna, Folkpartiet och Centern. Kristdemokraterna har fått igenom många viktiga satsningar i budgeten och jag är väldigt nöjd med flera av förslagen. Detta är det som jag valde att ta upp på presskonferensen:

Ännu en gång har skatten sänkts för pensionärer. För oss är det viktigt att satsa på de pensionärer som har det sämst ställt, de så kallade garantipensionärerna. Göteborgs har 8760 garantipensionärer och de skattesänkningar de fått sedan 2006 motsvarar en extra månadsinkomst. Nästa år kommer en garantipensionär ha 1900 kr lägre skatt i månaden jämfört med 2006. För en genomsnittspensionär handlar det om 2100 kr i månaden.

Kristdemokraterna har också arbetat för, och fått igenom höjt bostadsbidrag för ekonomiskt utsatta barnfamiljer, och vi inför en fritidpeng. Fritidspengen tycker jag är särskilt viktig. Det är en riktad satsning till de barnfamiljer som inte klarar av att betala föreningsavgiften till fotbollsklubben eller deltagaravgiften till simlägret. Barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll är i mindre utsträckning med på organiserade fritidsaktiviteter än andra barn, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån. Med tanke på situationen i Göteborg, med skottlossningar, gängbildning och ungdomar i utanförskap, är det viktigt att vi jobbar långsiktigt för att bättre inkludera barn och unga i samhället.

Regeringen utvidgar också avdragsrätten för gåvor så att fler ska kunna göra skatteavdrag. Begreppet ”hjälpverksamhet bland behövande” ska ändras till ”social hjälpverksamhet” vilket innebär att behövande definieras bredare än enbart ekonomisk behövande. Exempel på verksamheter som kan omfattas är mat och husrum för hemlösa eller olika aktiviteter för asylsökande. Regeringen gör också regelförenklingar, för att stoppa den ökade administration som vissa organisationer upplevt. Samhället är mer än bara det offenliga, staten och kommunen. De ideella organisationerna och det frivilliga engagemanget är jätteviktigt och det är jättebra att regeringen nu fortsätter att finslipa systemet med avdrag för gåvor.

Kristdemokraterna har fått igenom flera av våra krav i det budgetförslag som nu läggs, och som jag hoppas går igenom i riksdagen. Men det finns mer att göra. För att förbättra barns uppväxtvillkor vill vi till exempel också sätta ett tak på hur många barn det får finnas i en förskolegrupp. Det kommer vi att fortsätta arbeta för i regeringen och runt om i landet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.